Direct naar content

PoortEijk is al jaren een begrip binnen de financiële wereld in Leusden. Martijn van Eijkel en Dennis Poorthuis werken al 16 en 10 jaar bij het bedrijf. Sinds dit jaar zijn ze allebei eigenaar. Ze drukken nu hun eigen stempel op het bedrijf en hebben ook aan een medewerker met een arbeidsbeperking een werkplek aangeboden. Ze vulden hiermee de eerste arbeidsplaats binnen het project Leusden Werkt Samen.

“We kwamen op een punt dat we alles intern goed voor elkaar hadden”, vertelt Dennis Poorthuis. “In eerste instantie kijk je naar mensen die jou direct kunnen helpen. Maar de arbeidsmarkt was moeilijk. Het is heel moeilijk om personeel te vinden. Op een gegeven moment ga je buiten de lijntjes kijken. Het is ook leuk om wat terug te doen voor de maatschappij.”

Goede werker

Via hun netwerk kwamen ze in contact met het WSP regio Amersfoort en vonden zij in Marco een goede medewerker. Martijn van Eijkel: “Hij is een goede werker. Wel heeft hij één aanspreekpunt, omdat er voor hem echt duidelijkheid moet zijn. Hij heeft een vast klantenpakket, een vaste plek. Nog geen telefoon en e-mail, dus alles is geregisseerd voor hem.”

Aan het begin werd Marco begeleid door zijn jobcoach. “Hij heeft drie maanden proefplaatsing gehad, zodat we echt konden kijken of het voor ons beide goed werkte. Dat is veel waard.” Nu is zijn jobcoach niet meer nodig en begeleiden twee collega’s hem als zijn vaste aanspreekpunt. Wanneer het teveel dreigt te worden, geeft Marco dat bij hen aan. Dennis: “Marco zegt het gelijk als er wat aan de hand is. Er is geen ruis op de lijn. Het transparante dat hij heeft, daarvan hoop je eigenlijk dat iedereen dat heeft.” Via het WSP hebben ze ook Nihat aangenomen. “Hij is een hele goede jongen. Wij snappen niet dat hij thuis zat. Hij zou geen teamspeler zijn, maar dat wilden wij zelf ervaren. Wij zijn wat losser dan een formeel accountantskantoor en hij past bij ons.”

Leusden Werkt Samen

Dennis en Martijn laten nu graag aan andere ondernemers zien dat dit werkt. Ze hebben zich aangesloten bij Leusden werkt samen. Binnen dit project werken het Leusdense bedrijfsleven, de gemeente Leusden en het WSP regio Amersfoort extra intensief samen om 100 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt extra aan het werk te krijgen. Dennis: “Iedereen schreeuwt: er zijn geen personeelsleden te vinden. Maar er zitten echt wel pareltjes tussen de mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Niemand hoeft thuis te zitten.” Met het in dienst nemen van Marco maakten zij de eerste match binnen Leusden Werkt Samen. PoortEijk ontving om deze reden het Keurmerk Inclusief Werkgever van het WSP.

Kijk naar wat je belangrijk vind

Aan andere werkgevers willen ze meegeven om het gewoon te doen. Martijn: “Wel moet je eerst scherp hebben welk werk gedaan moet worden. Wie heb je nodig en welke taken passen hierbij?” Ze hebben daarbij niet meer vastgehouden aan de profielen die ze altijd gebruikten. “We hebben gekeken naar wat we belangrijk vonden”, vertelt Dennis. “Goed inboeken was de belangrijkste kwaliteit. Klantcontact hebben we losgelaten. Zo ga je afpellen, wat heb ik nodig, wat heb je al in huis.”
Voor PoortEijk werkte dit erg goed. Alle collega’s merken dat de nieuwe collega’s hen werk uit handen nemen. “Het is heel mooi als je zo’n jongen ziet groeien en dat je daar aan bij kan dragen.

Gepubliceerd op 10 december 2019.

PoortEijk