Alle werkenden en werkzoekenden in Nederland kunnen vanaf 1 augustus kosteloos een ontwikkeladvies aanvragen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. De loopbaancoach kan hen helpen te onderzoeken of het nodig is je bij te scholen, of je goed op je plek zit of dat er kansen liggen in een andere sector. Het kabinet wil dat mensen zich hierdoor beter voorbereiden op een mogelijke overstap naar ander werk. Dit kan nodig zijn door de coronacrisis.

NL leert door

Werkgevers kunnen sinds 6 juli de NOW 2.0 aanvragen. Dit tweede noodpakket is erop gericht om zo veel mogelijk banen te behouden. Werkgevers die de NOW 2.0-regeling aanvragen zijn verplicht om hun werknemers te stimuleren om aan scholing te doen. Om werkgevers en werknemers hierbij te helpen, introduceert het kabinet de regeling NL leert door. Vanuit deze regeling is €50 miljoen euro beschikbaar voor gratis ontwikkeladvies en gratis (online) scholing.

Hoe werkt Nederland

Werknemers in loondienst, flexwerkers, maar ook zelfstandigen en zzp’ers kunnen vanaf begin augustus 2020 kosteloos een ontwikkeltraject volgen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Op de website https://www.hoewerktnederland.nl/ kunnen zij meer informatie vinden en contact zoeken met een loopbaancoach.

Leerwerkloket

Ook het Leerwerkloket kan hierover informeren. Vooraf kunnen zij helpen waar werknemers een gecertificeerd loopbaancoach kunnen vinden. Ook wijzen ze op de inhoud van het ontwikkeladvies (waar heb je recht op). Ook tijdens het traject geven zij inhoudelijk advies. Ook als er geen subsidie meer is of aangevraagd kan worden binnen NL Werkt Door. Daarnaast informeert en bemiddelt het Leerwerkloket naar passende leerwerktrajecten, opleidingen en financieringsmogelijkheden. Met het Leerwerkloket regio Amersfoort kan contact worden opgenomen via info@leerwerkmail.nl.

Hoe Werkt Nederland? is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid en heeft als doel om werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek te brengen over hun bijdrage aan een goede arbeidsmarkt.