Direct naar content

Een uitgelezen kans voor Jan bij Trig

Een bijzondere internationaal bedrijf is sinds november 2018 gevestigd in Amersfoort. Trig Avionics produceert communicatie- en navigatieapparatuur voor de luchtvaart vanuit een pand op bedrijventerrein de Hoef. De Europese tak van het bedrijf wordt opgezet door Jan Achterbergh, die hiervoor langere tijd op zoek was naar een nieuwe baan, maar precies past bij Trig Avionics.

De Amersfoortse wethouder Fatma Koşer Kaya opende het kantoor officieel in november 2018. “Ik ben verheugd Trig te mogen verwelkomen in Nederland, in onze regio”, vertelde zij tijdens de opening. “Het is te danken aan inspanningen van verschillende instanties die de sterke punten van onze regio hebben aangetoond.” Zo heeft het Business Team van de gemeente Amersfoort Trig Avionics geholpen bij het vinden van hun nieuwe bedrijfspand. Vanuit dit Amersfoortse kantoor verzorgt de van oorsprong Schotse onderneming de verkoop en support in Europa.

Denkwerk om op te vallen

Vanuit Schotland zocht Trig Avionics een support engineer. Zij namen hiervoor contact op met het WerkgeversServicepunt regio Amersfoort (WSP). Bij het doornemen van de vacature, dacht accountmanager Jeannet Bijker aan Jan Achterbergh. Jan zocht al een paar jaar naar een nieuwe baan. Hij werd daarbij ondersteunt door het WSP en de afdeling Arbeidsintegratie van de gemeente Amersfoort. Jan Achterbergh: “Ik heb zoveel brieven geschreven. Zoveel denkwerk ingezet om mezelf te verkopen en om op te vallen. Maar ik merkte al redelijk snel dat je via een sollicitatiebrief niet binnen komt. Met ervaring in een bepaalde branche is het heel moeilijk om in beeld te komen in andere werelden waar ze je niet kennen. Dan is het de kunst om niet op te geven.” Maar Jan bleef gedisciplineerd in zijn ritme van vroeg opstaan en brieven schrijven. Ook volgde hij sollicitatietrainingen van de gemeente. “Ik bleef in mijn ritme. Omdat ik niet anders wist dan dat je werkt. Ik probeerde op verschillende manieren in contact te komen met mensen.”

Met de directie van Trig Avionics voerde Jan sollicitatiegesprekken via Skype. Het kantoor in Nederland moest namelijk nog helemaal opgebouwd worden. Ze wilden Jan eerst aannemen als support engineer. “Maar na de gesprekken die ik had over mijn achtergrond en interesse, besloten ze mij als office manager aan te nemen en mij verantwoordelijkheid te geven deze vestiging in Nederland op te bouwen. Ze vertrouwden het mij toe om zaken te regelen waar ze normaal voor in en uit moesten vliegen.” Ze hebben hierbij echt naar zijn internationale verleden en ervaring in de luchtvaarttechniek gekeken.

Ga voor iedere kans

Jan pakte tijdens zijn zoektocht naar een baan alle kansen aan. “Het keuzeaanbod is wat het is, daar moet je gewoon mee aan de slag.” Zo bezocht hij regelmatig een speedmeet met werkgevers. Hij zag deze bijeenkomsten van het WSP altijd als een kans. “Als ik niet ga, heb ik nul kans. Als ik wel ga, heb ik misschien geen baan, maar wel een paar mensen gesproken. Je kan niet altijd voor de hoofdprijs schieten. Je moet voor iedere kans gaan die er ligt. Bij een brief weet ik niet of hij gelezen wordt. Dan kan ik beter op een speedmeet met werkgevers in gesprek gaan.” Door deze instelling kreeg Jan de juiste kans en kwam hij met Trig Avionics in contact. Uit zijn werk voor de internationale onderneming haalt hij veel voldoening. Hij is nu via het WSP op zoek naar technische medewerkers: “Ik heb een voorkeur voor een nieuwe collega via het WSP. Ik geef juist deze personen graag een kans.”

Gepubliceerd op: 3 juli 2019.