Direct naar content

Het WerkgeversServicepunt (WSP) en Leerwerkloket (LWL) regio Amersfoort bieden samen met Edin Dental Academy tandartspraktijken de mogelijkheid om tandartsassistenten te werven en met subsidie te laten opleiden. Rosa Bouwman van WSP regio Amersfoort: “We merkten dat er een tekort was aan tandartsassistenten en een overschot van kandidaten in de licht administratieve sector. Dit was een mooie overstapkans.”

Samen met Saidie Ntela van het LWL onderzocht ze de mogelijkheden voor een leerwerktraject. “Met Edin Dental Academy in Doorn bedachten we een arrangement waarbij de opleiding wordt vergoed vanuit Perspectief op Werk.” Deze subsidie is er voor initiatieven om meer mensen deel te laten nemen aan de arbeidsmarkt. “We hadden het al eerder geprobeerd zonder de opleiding te vergoeden. Nu blijven de aanvragen binnenstromen. We hebben 7 mensen in traject en de eerste 2 hebben inmiddels een contract gekregen.”

Assistente bij Tandartsenpraktijk Nieuwland

Een van hen is in dienst bij René Vos, oprichter en mede-eigenaar van Tandartsenpraktijk Nieuwland. René was in verband met uitbreiding van zijn praktijk op zoek naar een tandartsassistent. Bij voorgaande sollicitaties bleek het niet altijd eenvoudig te zijn een goede kandidaat te vinden via de kanalen die zij normaal gebruikten. René: “Op advertenties wordt matig gereageerd en ook het inschakelen van een bemiddelingsbureau is geen garantie op een passende kandidaat.”

De coronacrisis was voor hem aanleiding om het buiten de reguliere kanalen te zoeken. “Wij zijn in de praktijk al langer bekend met zij-instromers vanuit diverse achtergronden. Die werken inmiddels al vele jaren met plezier bij ons. Vandaar dat deze regeling voor ons een mooie gelegenheid was om ook vanuit hier zij-instromers een kans te geven. Ik had het gevoel dat door corona veel personen opnieuw hun carrière onder de loep hebben genomen en gaan bekijken of een andere carrière een optie is.”

Meelopen om gevoel te krijgen met de praktijk

Accountmanagers Marieke van Ramselaar en Rosa Bouwman van het WSP regio Amersfoort selecteerden 10 kandidaten voor hem. Zij merken dat vanuit werkzoekenden ook veel vraag is naar een traject als dit. Marieke van Ramselaar: “Veel werkzoekenden zoeken een overstap naar een dienstverlenend beroep in de zorg, maar willen geen 2 of 3 jaar naar school. Dit is een perfecte mogelijkheid voor die groep mensen. Ook omdat zij-instromers juist interessant voor werkgevers zijn. Zij hebben al werkervaring en kunnen binnen een paar maanden al werken in de zorgsector.”

René nodigde 5 kandidaten uit voor een persoonlijke kennismaking. “Daarbij heb ik vooral gekeken naar kandidaten met aantoonbare affiniteit met de zorg of ervaring in een baan met flexibele werktijden.” Hij liet sommigen een dag meelopen in zijn praktijk. “Niet alle kandidaten hadden goed voor ogen waarom ze de omscholing zien zitten. Zo konden ze gevoel krijgen bij het werk in de praktijk. Maar ook om zelf een beeld te krijgen van de persoon. Het is voor mij heel erg belangrijk of iemand goed in het team past. Veel belangrijker dan de ervaring. Uiteindelijk heb ik een hele geschikte kandidaat gevonden waarmee ik inmiddels al 2 maanden fijn samenwerk.”

Win-win situatie

De eerste twee maanden werkte ze met een proefplaatsing. Dat is heel fijn. Dit geeft ons beide de ruimte om echt te ontdekken of er een goede klik is. Inmiddels heb ik haar een jaarcontract aangeboden. Ze start haar opleiding in september. De financiële afwikkeling rondom de opleiding doen het WSP en Edin onderling, ook dat is heel fijn. Zo kan ik me volledig richten op het inwerken.”

René raadt andere praktijken aan om ook deze regeling en omscholing aan te bieden. “Absoluut! Het is heel fijn om mensen een kans te bieden om een nieuw vak aan te leren en natuurlijk is het voor de praktijk heel fijn om iemand aan het team te kunnen toevoegen. Het is wel goed om je te realiseren dat je moet investeren in een dergelijke samenwerking. Op het moment dat je met een onervaren iemand start, duurt het gewoon een tijdje voordat iemand als volwaardig assistent aan de slag is.”

Ook financieel is het een aantrekkelijke regeling. “Assistenten krijgen een gedegen opleiding via Edin die volledig wordt vergoed.” Een win-win, vindt René.

Enthousiast geworden? Bekijk de mogelijkheden voor jouw praktijk!

Neem voor meer informatie contact op met Marieke van Ramselaar via [email protected].

Gepubliceerd op: 2 juli 2021.