Parnassia Groep
Van behandeltraject naar vaste baan
De medewerkers van Parnassia Groep bieden hulp aan mensen met psychische problemen. De ruim 13.500 medewerkers zijn actief in 70 gemeenten en begeleiden jaarlijks ruim 180.000 patiënten. De organisatie doet daarbij veel aan Social Return. Naast het behandelen van psychische problemen, helpen zij de cliënten die het nodig hebben ook om weer terug te keren in het arbeidsproces.
Elise Zeijlmans is als coördinator SROI landelijk verantwoordelijk voor het Social Return beleid bij Parnassia Groep. De organisatie heeft circa 80 contracten waarbij aan een SROI-verplichting moet worden voldaan. Elise voert hierover de gesprekken met alle gemeenten en leveranciers, maar bespreekt ook met de afdeling inkoop wat zij bij nieuwe leveranciers kunnen vragen ten gunste van Social Return. “Bijvoorbeeld wanneer we in gesprek gaan met de leverancier van de brandblusapparaten. Dan denken we er van tevoren al samen over na: wat kunnen we dan aan die organisatie vragen als Social Return verplichting.”
Leveranciers sponsoren opleidingen
Zo sponsort de koffieleverancier van Parnassia Groep 5 Harrie-trainingen per jaar. “Zo kunnen medewerkers die een cliënt gaan begeleiden op de werkvloer de Harrie-training van CNV volgen. Of een leverancier geeft gratis BHV-trainingen aan onze cliënten die op een werkervaringsplaats zitten. Dat vind ik ook een echte toegevoegde waarde. Een receptioniste die bijvoorbeeld een BHV-training kan volgen. Hoe mooi is dat?”
Parnassia Groep wil graag op iedere vestiging 1 of 2 ervaringsdeskundigen hebben werken. Dit zijn cliënten die na hun behandeling als ervaringsdeskundige aan het werk gaan bij de organisatie. “Op dit moment werken circa 100 ervaringsdeskundigen bij ons. We willen naar 700 mensen en elk jaar een groep naar school laten gaan.”
Bureau WEP
In 2019 is Elise begonnen met Bureau WEP. “Ik probeer binnen Parnassia Groep werkervaringsplaatsen te creëren voor onze eigen cliënten die eigenlijk van de dagbesteding naar betaald werken moeten, maar daar nog niet helemaal klaar voor zijn.” Parnassia Groep heeft jobcoaches in dienst die deze cliënten kunnen voordagen. “Samen met een jobcoach kunnen zij solliciteren op een werkervaringsplaats. Zodat de jobcoach kan bepalen of het kan, zodat het geen grote teleurstelling wordt.”
Tot nu toe zijn 20 werkervaringsplaatsen ingevuld. Het gaat om verschillende functies. Zo doen cliënten werkervaring op als begeleiders op de dagbesteding, als chauffeur en assistent voor de jobcoach. “Ze zijn er allemaal blij mee, omdat het echt een meerwaarde heeft. Ze blijven in het ritme van werken en ze krijgen de kans om het in hun eigen tempo op te gaan pakken.”
Elise heeft zelf ook 3 cliënten begeleidt die administratieve werkzaamheden voor haar deden. “Zij zijn alle drie weer doorgestroomd naar betaald werk. Dat vond ik geweldig.” Doel is om het aantal plekken flink te laten groeien. “We zijn nu met de directie aan het kijken of we binnen alle vestigingen, op alle afdelingen waar het mogelijk is, een receptiefunctie voor 1 of 2 gastvrouwen of gastheren kunnen creëren.”
Van behandeltraject naar vaste baan
Vooral het opleiden is een belangrijk onderdeel van alle initiatieven. Zo is Elise bezig met het opzetten van een klas met cliënten die de opleiding tot helpende gaan volgen. Maar ook worden met hulp van leveranciers klassen opgezet voor de opleiding tot schoonmaker of beveiliger. “Met de schoonmaakorganisatie hebben we werkervaringsplaatsen gecreëerd voor mensen van ons die de koffiemachines gaan schoonmaken. Als dat goed gaat, kunnen ze bij het schoonmaakbedrijf een betaalde arbeidsovereenkomst krijgen.
Deze successen maken dat Elise haar baan ontzettend leuk vindt. “Wat ik ook doe, ik probeer altijd de verbinding te maken. Of het nou extern is of intern. Je moet het echt met elkaar doen. Je kunt het niet alleen. Zet andere mensen in hun kracht waar ze goed in zijn. Zodat je samen iets heel moois kunt gaan neerzetten.”
Meer weten over SROI?
Wil je meer weten over SROI? Kijk dan op onze pagina over Social Return of mail naar Marloes van der Heide, accountmanager SROI bij het WSP regio Amersfoort via [email protected].