Direct naar content

Op initiatief van het Leerwerkloket, Integratiewerk en WerkgeversServicepunt regio Amersfoort, startte Gijs Jeulink, eigenaar van proeflokaal en kookstudio De Munt in 2019 de opleiding Keuken assistent voor statushouders. Op dat moment was er nog een enorm tekort aan mensen in de horeca. Met de opleiding wilde het WSP hotels en restaurants helpen aan nieuw personeel en tegelijkertijd een kans bieden aan statushouders. Gijs Jeulink: “Het is waardevol om te doen. Je helpt mee aan een maatschappelijk issue. Integreren gaat heel goed als ze bezig zijn. Ze maken daardoor hele grote sprongen. Ook help je ondernemers om mensen te krijgen. Je geeft het eerste zetje.”

Gijs heeft inmiddels 60 statushouders opgeleid tot Keuken Assistent. In de eerste groep zaten Roudin en Hadish. Zij grepen de kans met beide handen aan en werken nu alweer 2 jaar met veel plezier bij het Van der Valk Hotel in Amersfoort. Roudin stond in zijn thuisland Syrië al bijna 12 jaar in de keuken. “Voor mij is koken echt leuk. De keuken in Syrië is anders, ik wil de Europese keuken ook leren kennen.” Hadish had in zijn thuisland Eritrea geen ervaring. “Ik heb veel geleerd. Ook veel nieuwe Nederlandse woorden.”

Diploma uitreiking keukenassistent opleiding

Memory met keukenmaterialen

De Nederlandse taal was het moeilijkst tijdens de opleiding. Gijs liet ze op een leuke manier kennis maken met de Nederlandse taal in de keuken. “Ik heb een memory gemaakt van allemaal keukenmaterialen en plaatjes gemaakt van materialen die ze moesten opzoeken in de keuken. ” Met thuis oefenen en veel praten kregen ze de basis steeds beter onder de knie.  “Het zijn allemaal hele intelligente mensen, ze leren snel. Koken is heel praktijkgericht. Je kan het voordoen en ze de trucjes leren die je nodig hebt om in de keuken de basis onder de knie te krijgen.”

De opleiding werd afgesloten met een lunch, waarbij werkgevers kennis konden maken met de koks. Hotel van der Valk nam Roudin en Hadish aan als keuken assistenten. Onder leiding van chefkok Mitchell Andriese begonnen ze als keukenhulp op een instaptraject. Mitchell: “Ze begonnen met komkommers en tomaten snijden om te kijken wat hun niveau was. Ze begonnen echt als duo, gingen samen met pauze, samen naar huis. Snel bleek dat ze veel meer konden. Het zijn hele goede, trotse jongens. Ze draaien nu zelfstandig mee in de keuken. Het is nu zelfs zo dat ik een dag vrij kan nemen en het aan hen kan overlaten.”

Cultuur in de keuken leren kennen

Bijna alle keuken assistenten hebben een baan gevonden. Gijs: “Ze zijn bang om fouten te maken. Je moet een veilige omgeving bieden. In elke keuken is de cultuur weer anders. Koks moeten er ook voor open staan om met ze te werken.” Mitchell doet dat zeker. Hij vind het heel fijn de jongens een plek te bieden waar ze zich kunnen ontwikkelen. “Als ik zie dat iemand met de beste bedoelingen elke dag komt, er veel instopt en wil leren, dan moet dat ook beloond worden. Deze jongens hadden er echt zin in. Je gunt het ze ook.”

Aan het begin vergde het wel geduld en tijd. “Het was lastig om tijdens drukte kort en bondig te communiceren. Je kunt niet snel aan ze vragen om iets te pakken. Ze moeten leren hoe we met elkaar in de keuken praten.” Hadish: “In het begin was het echt moeilijk, maar later ging alles goed.” Ze hebben het beide goed naar hun zin. Roudin: “Ik doe bijna alles, mise en place, de warme en de koude kant, pizza maken. Het gaat erg goed. De collega’s en chef zijn erg aardig.” Hadish: “Ik ben heel erg blij dat ik deze kans heb gekregen. Van niks ben ik nu zelfstandig kok.

Je helpt ze een stap verder

Mitchell: “Je krijgt uiteindelijk een goede medewerker. Ze maken deel uit van de keuken. Dat geeft ze het gevoel dat ze iets bijdragen en dat betalen ze terug in inzet.”

Gijs hoopt dat meer werkgevers zich willen openstellen voor deze groep. “Ook als restaurant moet je personeelsbestand een afspiegeling zijn van de samenleving. Het is een aanvulling op je bedrijfsvoering. Je leert er ook veel van.” Gijs: “Wat ik het leukste vind is dat we ze met z’n allen een stapje verder helpen in deze maatschappij. Ze zijn stuk voor stuk blij dat ze geen uitkering meer nodig hebben.” “Het is mooi om te zien wat dit met hen doet”, vindt Mitchell. “Dat is gewoon goud.”

Wil je ook een kans bieden aan statushouders of zelf een leerwerktraject starten? WSP regio Amersfoort kan je daarbij helpen.