Direct naar content

Soms moeten vakidioten gemaakt worden als ze er nog niet zijn. Deze zin kom je tegen op de website van Onze Joost. De opleider en detacheerder uit Amsterdam leidt mensen binnen het leerwerktraject Energie Prestatie Adviseur op om de duurzaamheid van woningen te inspecteren. Zo krijgen ze de kans om zich vanuit een uitkeringssituatie te laten omscholen en aan de slag te gaan met de verduurzaming van de woningbouwmarkt.

Samen met WSP’s door het hele land is Onze Joost op zoek naar mensen die als EP-adviseur aan de slag willen gaan. In 2021 kregen 17 werkzoekenden uit de regio Amersfoort met een uitkering vanuit de WW en Participatiewet de kans om het leerwerktraject EP-adviseur te volgen. Een mooie stap voor hen op de arbeidsmarkt.

Om de sociale werkgever hiervoor te bedanken reikte accountmanager Roy Derksen op 17 december 2021 het Keurmerk Inclusief Werkgever van het WSP regio Amersfoort uit aan Cees Mout, mede-eigenaar en oprichter van Onze Joost.

Vanuit de bankwereld de techniek in

Nu is overal een groot personeelstekort. Bij de start van de leerwerktrajecten tot EP-adviseur ontvingen nog veel mensen een uitkering. Zij kregen bij Onze Joost een kans om een nieuw vak te leren. Cees Mout: “Mensen die hun hele leven achter de computer hadden gezeten bij een bank of verzekeraar moesten op zoek naar iets anders. Nu zij de kans kregen, vonden ze het leuk om meer technisch, met hun handen en met een vak bezig te zijn. Dat bleek voor ons een uitkomst. Het zijn mensen die wel werkervaring hebben en het vak heel snel leren.”

Het is voor hen een mooie kans, maar het geeft ook Cees veel voldoening. “De mensen werden daar zo gelukkig van, dat vonden wij ook fantastisch. Zeker in de begin periode hadden we nooit uitval. Iedereen haalde het. Ze werken ook allemaal nog in het vak omdat ze het zo’n leuk vak vinden.”

WSP maakt goede voorselectie

Iedereen die affiniteit heeft met techniek, woningbouw en wil bijdragen aan duurzaamheid, kan in gesprek over de mogelijkheden. Leeftijd maakt daarbij niet uit. “Je moet fysiek een beetje goed zijn. Je bent veel onderweg en loopt veel. Maar of je nou 20 of 60 bent, dat maakt voor ons echt niet uit.” Onze Joost leidt de mensen op en detacheert hen na de opleiding bij adviesbureaus en keuringsbedrijven. “Het mooiste is dat we de training zelf geven. Ik doe de detachering, mijn compagnon Michiel geeft de opleidingen. Als hij ziet dat de materie niet binnenkomt, kan hij extra aandacht aan iemand besteden en in gesprek gaan.”

In januari 2021 organiseerde WSP regio Amersfoort samen met Onze Joost een online voorlichting.  “We waren er nog helemaal niet aan gewend, maar dat was 1 van onze beste sessies ooit. Eerst hadden we een algemeen verhaal, daarna kon iedereen in digitale kamertjes 1 op 1 in gesprek.” In januari 2022 volgt een digitale voorlichting voor het traject Werkvoorbereider Energietransitie.

“Voor ons is het fantastisch dat vanuit het WSP een goede voorselectie wordt gedaan. We spreken zelf ook iedereen 1 op 1. Maar als we iedereen die interesse heeft zelf moeten spreken, kost dat zoveel tijd. Roy snapt als geen ander wat het werk is, dat scheelt in de voorselectie een hoop werk. Dat is fantastisch.”

Roy Derksen: “Op basis van de voorbije periode durf ik wel te zeggen dat we deze gemêleerde groep werkzoekenden en enthousiaste omscholers nooit 1 op 1 hadden kunnen vinden. In dat opzicht moet je goed snappen wat nodig is en wie er voor in aanmerking kan komen. Het is fijn dat ik dat kan bieden aan een werkgever.”

Eind 2021 volgen in totaal 45 mensen de opleiding en zijn 30 mensen aan het werk. Cees kijkt al naar volgend jaar. “We willen in dezelfde ambitieuze gang door gaan. We hopen 10 klassen met 10 personen te vullen.” De behoefte aan adviseurs blijft. “Wij zijn ook bezig met een groeipad om mensen na een aantal jaar verder te scholen. Bijvoorbeeld eerst de controle van woningen en daarna ook utiliteitsgebouwen. Goede mensen kunnen dat pad bewandelen.”