Direct naar content

“Het is een win-win situatie”

Bij bouw- woonwarenhuis Nijhof in Baarn werken zo’n 180 mensen, maar het voelt nog steeds als een mooi familiebedrijf vindt Hilda van de Groep. Zij werkt hier als personeelsadviseur. “Bij Nijhof werken we samen als een groot team. Iedereen is welkom en is iedereen is gelijk.”

Bij Nijhof kijken ze verder dan wonen. Ze zijn een betrokken organisatie. Zo geven ze gereedschap een tweede leven door het op te knappen en op te sturen naar ontwikkelingslanden, zijn ze een erkend leerbedrijf en zijn ze werkgever voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Hilda heeft regelmatig contact met Roy Derksen, accountmanager van het WerkgeversServicepunt regio Amersfoort. “Jullie zijn goed op de hoogte van ons bedrijf en onze wensen. Als we een kandidaat zoeken trek ik altijd bij jullie aan de bel. Jullie zoeken actief mee en dat is erg prettig. Maar ook als ik een vraag heb met betrekking tot een werknemer, dan komen jullie langs en leggen alles goed uit. De werknemer sluit dan aan en weet ook meteen waar hij aan toe is.”

Voordelen voor de werkgever

Nijhof is sinds maart 2019 ambassadeur van het WSP. “Toen het WSP ons vroeg om ambassadeur te worden, waren wij meteen enthousiast. Heel leuk en mooi om op deze manier aan andere werkgevers te laten zien wat er allemaal mogelijk is.” Het gaat vaak om mensen die moeilijk aan het werk kunnen komen. “Maar deze mensen zijn vaak zeer gedreven, hebben veel ervaring en willen heel graag werken. Het ziekteverzuim is vaak lager. Deze mensen zijn enthousiast en heel dankbaar dat ze mogen werken.” Voor de werkgever ziet Hilda ook een aantal voordelen. Je ontvangt subsidie, je hebt een vangnet bij ziekte, het is een win-win situatie. “De drempel is wellicht hoog om het te proberen, maar deze mensen brengen zoveel mee.”

Politiek vluchteling

Sinds februari van dit jaar werkt er een politiek vluchteling uit Soedan bij Nijhof. Iemand die vanuit zijn thuisland zoveel in zijn mars heeft. Dat is hier opgemerkt. Hij is bij Nijhof via het uitzendbureau begonnen met vegen en opruimklussen. Hij heeft veel vooruitgang geboekt met de Nederlandse taal en voelt zich hier thuis. “In Soedan was hij boekhouder en dat hebben we neergelegd bij de financiële afdeling. Zij zijn met hem in gesprek gegaan en nu zit hij bij Finance op zijn plek. Hij draait volledig mee op de afdeling. Soms vindt hij het moeilijk en durft niet altijd alles aan te pakken, maar hij doet het uiteindelijk wel en daar leer je van”, zegt Hilda.

Verder heeft Nijhof onlangs een 50plusser aangenomen. Iemand die nu met erg veel plezier kassawerkzaamheden doet. Er zijn ook twee wajongers in dienst. Het kost wat meer tijd om ze te begeleiden, maar de Jobcoach helpt ook mee. Ze worden goed begeleid. En met wat humor kom je ook een heel eind. Ze horen er gewoon bij, zijn niet anders. Van de twee proefplaatsingen die onlangs liepen is er een vast dienstverband uit gekomen. Verder werd bij twee medewerkers het contract door omstandigheden niet verlengd. “Maar die gun ik wel ergens anders een mooie werkplek. Dan vraag ik of het WSP met ons mee kan kijken. Jullie zijn hier geweest en hebben gesprekken met deze werknemers gevoerd. Hopelijk komt daar wat uit voort.”

Nijhof wil al deze mensen graag een kans geven. “Deze mensen hebben ook recht op werk en werkervaring. We zijn een menselijk bedrijf en gunnen iedereen een kans op mooi werk. Net als onze collega uit Soedan. Hoe mooi is het dat je dat kan doen.” En ook het team vindt het fantastisch. Iemand een kans geven en zien groeien. Je doet het uiteindelijk samen. “De klik is erg belangrijk. Misschien heeft iemand wat meer tijd nodig, maar je ziet gauw genoeg of het gaat werken.”

Nijhof heeft het Keurmerk Inclusief Werkgever van het WSP regio Amersfoort ontvangen.

Gepubliceerd op: 21 juni 2019.

Nijhof