MBO Amersfoort
Zonder oordeel de beste mensen naar je toehalen
Wij willen dat jij je bij ons thuis voelt. Dat geldt niet alleen voor de studenten, maar ook voor de medewerkers van MBO Amersfoort. Binnen de 13 opleidingsrichtingen van MBO Amersfoort zijn alle studenten welkom. “Wij zijn een school waar we graag willen samenwerken aan flexibilisering en maatwerk in ons onderwijs, er is geen drempel en voor iedereen is er een passende plek.” vertelt Esther Leijendekker, coördinator participatiebanen bij MBO Amersfoort. “We willen dit ook steeds meer vorm geven in het personeelsbeleid. Niet bevooroordeeld zijn in de werving en selectie. Maar zorgen dat je de beste mensen naar je toehaalt, ongeacht afkomst, leeftijd et cetera. Dat is wel een gedachtengoed dat wij omarmen.”
Esther Leijendekker geeft als coördinator participatiebanen vorm aan het beleid dat de school in 2019 heeft geformuleerd voor de uitvoering van de banenafspraak. “We willen mensen duurzaam aan ons verbinden. We proberen binnen alle clusters commitment te halen. Maar het moet vooral passen en van waarde zijn. Niet alleen voor ons, maar ook voor de persoon die de functie vervult.”
Begeleiding op maat
Het loopt bijvoorbeeld goed bij de postverzorging. Daar fietst Afshin langs alle vestigingen om de post te halen en te brengen. Soms gecombineerd met een klusje dat op locatie moet worden gedaan zoals assisteren bij conciërgetaken. “Naast de mogelijkheden bij de facilitaire dienst is er onlangs ook een nieuwe collega gestart in een ondersteunende functie in het onderwijs.” We stellen ons bij het uitbesteden van werk ook steeds vaker de vraag: “kunnen we het zo organiseren dat we bepaalde taken met elkaar oppakken in samenspraak met de externe partij?”
Maar ook naar tijdelijke klussen wordt gekeken in het werkzoekendenbestand van het WSP regio Amersfoort. Accountmanager Ingrid Verhoeff is vast contactpersoon voor MBO Amersfoort. Zij vond een dame voor een klus van 6 maanden die na lange tijd weer aan het werk gaat. Esther: “Ze is onder andere heel bang dat ze corona kan krijgen. We hebben met haar afgesproken dat ze wel hier komt voor het inwerken, maar dat ze daarna thuis kan werken. Wanneer ze op kantoor komt, kan ze in een aparte ruimte werken en het inwerken gebeurt op afstand. Zo geven we haar zoveel mogelijk de excellente begeleiding die zij nodig heeft, op haar afgestemd.” Ingrid Verhoeff: “Dat is echt maatwerk. Het is mooi dat iemand na zoveel jaar niet gewerkt te hebben, zo’n kans krijgt.” Esther: “Door een proefplaatsing kunnen we kijken of het werkt. En het is fijn dat het WSP meedenkt met ons.”
Keurmerk Inclusief Werkgever
De goede samenwerking is begin 2022 bekroond met het Keurmerk Inclusief Werkgever. Sociale werkgevers krijgen dit keurmerk van het WSP regio Amersfoort als waardering voor hun inzet. Ingrid: “We zorgen vanuit het WSP en MBO Amersfoort samen dat de medewerkers duurzaam aan het werk kunnen. Het is heel fijn dat er aan de horizon een mooie baan in het vooruitschiet ligt. Maar diegene moet daar wel komen.”
Om dat goed te begeleiden, is vanuit de gemeente Amersfoort ook Jolanda Kuster als Trajectbegeleider Baan betrokken. Zij is er als direct aanspreekpunt voor Esther én de medewerkers vanuit de doelgroep. “Het is fijn dat de begeleiding van de medewerkers goed geregeld is door Jolanda. Zij stelt gerust.” Esther heeft de uitvoering van het beleid een vliegende start gegeven. Maar inmiddels is het onderdeel van de gesprekken die ze vanuit HR met de teams houden. “Zo staat het op de agenda.”
Op de foto: Voorzitter van MBO Amersfoort Marlies Verkuijlen en medewerker Afshin voor het keurmerk op de ingang.