Direct naar content

Haar eigen ervaringen omzetten in het helpen van anderen met een psychische kwetsbaarheid. Dat is wat Michelle Flemming doet als herstelondersteuner bij Kwintes. Michelle werkte eerder fulltime in de media, maar viel uit door psychische problemen. Ze werkte aan haar gezondheid en vond dankzij een IPS-traject een baan bij Kwintes, waar ze anderen kan helpen met haar eigen ervaringen. “Ik vind het ontzettend gaaf en haal er veel voldoening uit als ik zie dat het ook iets doet bij een ander. Dat maakt het heel waardevol.”

Kwintes ondersteunt mensen met psychiatrische of psychosociale problemen met wonen, werken en leren om een zo zelfstandig mogelijk leven te ontwikkelen. Michelle faciliteert hulpgroepen en ontmoetingen tussen cliënten, geeft voorlichting en scholing aan medewerkers en spreekt op bijeenkomsten. Tijdens haar voorlichting deelt ze haar eigen verhalen. “Met cliënten werken is vooral veel luisteren en contact maken vanuit een gevoel van herkenning. Van daaruit probeer ik dan samen te kijken naar mogelijkheden. Waar passend kan ik aansluiten door stukjes vanuit mijn eigen ervaring te delen, maar dit is lang niet altijd nodig. Het gaat namelijk niet om mij, maar om de persoon voor me. Ik merk vaak dat het voor velen al heel helpend kan zijn om in gesprek te gaan met iemand die begrijpt waar het over gaat.”

IPS-traject

Michelle had na haar behandeling een gat op haar CV. Ze vond het lastig om weer te beginnen. “De wens om weer te werken is nooit weggeweest. Maar ik ervaarde zoveel druk dat ik het lastig vond om stappen te zetten.” Michelle volgende een IPS-traject. Met de methode Individuele Plaatsing en Steun (IPS) krijgen mensen met een psychische aandoening een IPS-trajectbegeleider die helpt met werk zoeken, vinden en behouden. Michelle: “Doordat ik aan het IPS-traject mee kon doen, viel de druk weg en had ik tijd om alles goed op orde te krijgen.” Ze deed dat samen met een IPS-coach van Kwintes. “Mijn coach ondersteunde mij bij het in kaart brengen wat ik wel en niet kon. We hebben een beroepskeuze onderzoek gedaan en verschillende oriëntatie gesprekken gevoerd met werkgevers die hiervoor open stonden. Ook heb ik vrijwilligerswerk gedaan.”

Doordat ik aan het IPS-traject mee kon doen, viel de druk weg en had ik tijd om alles goed op orde te krijgen.
Michelle

Michelle kan in deze baan haar eigen ervaringen omzetten in iets positiefs. “Het heeft mij ook enorm in mijn eigen herstel geholpen omdat je een nieuwe betekenis geeft aan iets dat heel naar is geweest. Het kan nu een positief doel bieden, dat is echt prachtig.” Toch is het voor Michelle ook nog wennen om weer aan het werk te zijn. “Bepaalde verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken zijn wennen, maar het geeft mij ook routine en structuur.”

Werken biedt zingeving en een dagritme

Michelles werkgever houdt er rekening mee dat zij nog moet opbouwen. “Ik krijg veel vertrouwen. Ik heb een flexcontract tussen de 16 en 24 uur en kan per week bekijken wat ik aankan. Op het moment dat het niet goed gaat, weet ik waar ik ondersteuning kan aanvragen. Ik heb regelmatig een gesprek met mijn teamleider hoe het gaat.” Ook mag Michelle bijvoorbeeld om 10 uur beginnen. “Omdat ik ‘s avonds medicatie slik kan het zijn dat ik me in de ochtend me niet goed voel. Door het uurtje dat ik later kan beginnen, kan ik mijn werk goed doen.”

Michelle zat tijdens haar behandeling zeker niet stil en ontwikkelde haar creatieve en muzikale kant, maar ze is blij dat ze nu onderdeel uitmaakt van iets. “Stabiel worden en blijven is hard werken. Als je dan niets hebt waarvan jij je nuttig voelt, kun je jezelf soms afvragen waarom je zo hard werkt. Werken is fijn omdat je nuttig kan zijn, zingeving hebt en een dagritme.“

Heb jij psychische problemen en wil je graag aan het werk? Wij helpen je graag mee. Lees meer over ons project Hoofdzaak } Werk en Werken met IPS.