Direct naar content

Wij zijn het bedrijf om werknemers klaar te stomen

Een kans bieden aan mensen die weer aan het werk willen gaan, zit in het DNA van Kringloopcentrum Amersfoort – Leusden. Naast betaalde krachten, werken vrijwilligers bij het centrum. Daarnaast bieden ze re-integratietrajecten aan en geven ze binnen het project Kansjaar samen met het WSP regio Amersfoort werkzoekenden hulp bij het vinden van een betaalde baan. Het Kringloopcentrum verbindt zich als ambassadeur graag aan het WSP. “Het zit in ons bloed om juist voor dit soort dingen iets te kunnen betekenen,” vertelt Maaike Landheer, HR-consultant bij het Kringloopcentrum Amersfoort – Leusden.

Zij hebben ook het Keurmerk Inclusief Werkgever ontvangen. Als ambassadeur wil het Kringloopcentrum nieuwe ideeën uitwerken. Zo willen zij werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt helpen werkfit te worden en ze klaar te stomen om bij verhuisbedrijf POT aan het werk te gaan. Maaike: “Het gaat dan om gewone werkvaardigheden. Op tijd komen, er verzorgd uit zien, meedoen in een team, dat soort dingen. Dat doen we al heel erg veel.” In dit geval willen ze maatwerk leveren aan een werkgever die een vacature heeft en om bepaalde vaardigheden vraagt. In deze periode kunnen de werkzoekenden getest worden of ze goed passen binnen het bedrijf. Ook wordt gekeken of ze bijvoorbeeld nog een heftruckdiploma nodig hebben. De werkzaamheden bij het Kringloopcentrum sluiten goed aan bij POT verhuizingen. Wanneer meer werkgevers hier interesse in hebben, helpt het Kringloopcentrum hen graag. “Wij zijn een organisatie waarin we ons makkelijk kunnen aanpassen aan de medewerker die hier komt meedoen. Samen met het WSP willen we aan werkgevers in de regio laten zien wat wij kunnen betekenen.”

Kansjaar

De Kringloop heeft hier al veel ervaring mee. Samen met het WSP biedt de Kringloop aan werkzoekenden met een Bijstandsuitkering het Kansjaar aan. Kandidaten van Kansjaar komen maximaal een half jaar in dienst bij het Kringloopcentrum en doen deze maanden zo breed mogelijk werkervaring op. Accountmanager Jeannet van WSP regio Amersfoort begeleidt hen deze periode bij het vinden van een baan.

In het begin van het Kansjaar, nu ruim vijf jaar geleden, waren wekelijke bijeenkomsten waarin de werkzoekenden werden geholpen bij het vinden van een baan al voldoende. “We kijken nu veel meer naar wat iemand nodig heeft. Daar kan Jeannet heel goed op inspringen. Zij leest mensen erg goed en heeft er gelijk een gevoel bij waarom iemand iets op een bepaalde manier doet. Zij steekt er veel tijd in. Dat is echt belangrijk voor Kansjaar. Iemand die zo bevlogen is en goed ziet hoe dit werkt, dat werkt positief mee.”
Deelnemers krijgen eerst een proefperiode van een maand. “De issues die spelen proberen we in deze proefperiode op te lossen. Dan komt meteen boven tafel wat speelt. We gaan hiermee aan de slag voordat iemand in dienst komt.” Het project is nog steeds succesvol, veel Kansjaarders vinden een passende baan.

Klaarstomen voor nieuwe stap

De pilot om werkzoekenden klaar te stomen voor een specifieke werkgever breidt het Kringloopcentrum graag uit. “We willen laten zien wat wij hier kunnen doen en werkgevers laten weten: Wij zijn het bedrijf om werknemers klaar te stomen voor een nieuwe stap.” Bent u als werkgever geïnteresseerd in één van de talenten van het Kansjaar? Zoekt u een plek waar uw toekomstige medewerkers worden klaargestoomd om bij u aan het werk te gaan? Neem dan contact op met het WSP regio Amersfoort.

Gepubliceerd op: 6 augustus 2019.

Kringloopcentrum Amersfoort - Leusden