IKEA
Van vluchteling tot manager in opleiding
De Palestijnse Laurance is via het Skills for Employment-programma, waarbij statushouders werkervaring opdoen en trainingen krijgen in beroepsvaardigheden en de Nederlandse taal, bij IKEA begonnen. Inmiddels is hij gestart met een opleidingsprogramma voor teamleiders en management binnen IKEA. Een mooie mijlpaal, nadat hij 4 jaar geleden uit Syrië naar Nederland vluchtte.
Laurance begon in Nijkerk zijn zoektocht naar werk. Tijdens zijn inburgeringstraject ontmoette hij Charita Maikoe, regioverbinder voor statushouders, die destijds voor de Gemeente Nijkerk als accountmanager werkte. Het viel haar meteen op hoe snel Laurance de Nederlandse taal oppakte. Hij wilde heel graag werken, had in zijn eigen land een diploma als communication engineer. Door de taalbarrière kon hij hier in dat vakgebied niet aan de slag. Met hulp van Charita kreeg hij de kans om deel te nemen aan het Skills for Employment-programma bij IKEA.

Skills for Employment biedt kansen aan vluchtelingen
IKEA begon in 2022 wereldwijd met het Skills for Employment-programma in samenwerking met Jurn van Middelaar van het WerkgeversServicepunt regio Amersfoort, vanuit de visie van IKEA om een beter bestaan te creëren voor zoveel mogelijk mensen. Jurn was vanaf het begin betrokken bij het programma en heeft de uitvoering samen met IKEA en Refugee Talent Hub opgepakt. Josselien Brand, HR adviseur IKEA Amersfoort: “IKEA kijkt naar wat er in de wereld speelt en hoe het een positieve bijdrage kan leveren. We kiezen ervoor om het potentieel en het talent te laten zien van al die mensen die huis en haard hebben verlaten. Het programma werd opgezet als een drie maanden durende stage met reiskostenvergoeding en taallessen. Zo konden deelnemers werkervaring opdoen en hun Nederlands verbeteren.” Naar aanleiding van het programma is de helft van de deelnemers doorgestroomd in een vaste baan bij IKEA.
Van vluchteling tot manager in opleiding
Bij de IKEA zit Laurance nu echt op zijn plek. Laurance had al ervaring in sales. “Na de universiteit heb ik in de sales gewerkt en daar ontdekt dat ik een passie had voor verkopen.” Met een diploma op zak als communication engineer, wilde hij graag in zijn vakgebied werken. Maar hij begon bij IKEA met een stage van drie maanden, waar hij uiteindelijk zijn plek weer vond in de sales.
Zijn harde werk en inzet leidde ertoe dat hij een contract aangeboden kreeg. Onlangs is hij zelfs toegelaten tot het managementprogramma, een acht maanden durende training waarin hij leert functioneren als teamleider. Aan deze training mogen 26 veelbelovende medewerkers uit Nederland meedoen. Als hij deze training heeft afgerond, kan Laurance solliciteren op een teamleidersfunctie binnen IKEA.
Laurance heeft veel behaald na zijn komst als vluchteling naar Nederland. Hij heeft ook tips voor andere vluchtelingen: “Als je jong bent, ga studeren, ook al is het dezelfde studie die je al hebt gedaan in je eigen land. Als je ouder bent, bouw dan voort op je ervaring. Sommige mensen vallen en kunnen moeilijk weer opstaan. Anderen staan pas op nadat ze zijn gevallen.” Hij benadrukt dat mindset een grote rol speelt en taal de sleutel is tot succes.

SER Award voor diversiteit
Voor het innovatieve programma Skills for Employment heeft IKEA de Award voor diversiteit in bedrijf gewonnen van de Sociaal Economische Raad (SER). De prijs bestond onder andere uit een fotoshoot met fotograaf Sacha de Boer, waar Laurance aan meedeed. Daarnaast vertegenwoordigde hij IKEA Nederland tijdens een bijeenkomst met ruim 100 werkgevers om zich uit te spreken voor een betere arbeidsparticipatie van nieuwkomers. Zij beloven statushouders te helpen door hen welkom te heten en te begeleiden naar beschikbare banen in hun organisaties. “Hier heb ik mijn persoonlijke ervaring gedeeld en ontmoette ik zelfs de staatssecretaris.”
IKEA als werkgever
De cultuur van IKEA is erg belangrijk voor Laurance. De manier waarop IKEA zijn werknemers behandelt, verschilt van zijn eerdere ervaringen. IKEA inspireert medewerkers om fysiek en mentaal gezond te blijven. Er zijn gesprekken met teamleiders, wederzijdse evaluaties en een veilige, gewaardeerde werkomgeving. “Het is niet alleen IKEA die zorgt voor de werknemers, maar ook de werknemers zorgen voor elkaar.” IKEA moedigt medewerkers aan om zichzelf te verbeteren en te blijven leren. Laurance: “De weg was niet makkelijk, maar als je wilt, kan alles uiteindelijk bereikt worden.”
IKEA wil nu het label Skills for Employment loslaten en geen onderscheid meer maken tussen werknemers met of zonder een vluchtelingenachtergrond. Josselien: “In plaats daarvan wordt gekeken naar wat iemand nodig heeft om zich thuis te voelen op de werkvloer.”
Gemeente Amersfoort wil het voorbeeldverhaal van IKEA onder de aandacht brengen. Charita: “Er wordt gekeken hoe werkgevers statushouders beter in dienst kunnen nemen en welke ondersteuning gemeenten daarbij kunnen bieden.” Laurance hoopt dat hiermee andere bedrijven aangemoedigd zullen worden om hetzelfde te doen als IKEA.