Direct naar content

Jongeren die graag de techniek in willen, maar dit om diverse redenen niet zelfstandig kunnen, helpt Berrie Hesselink graag. In zijn bedrijf Hesselink Techniek heeft hij de Amersfoortse Joey de kans gegeven om het vak te leren. “Joey volgde praktijkonderwijs op De Baander en zocht een stageadres om zich te leren ontwikkelen.” Berrie bood hem een stageplek aan. Nu, 2 jaar later, werkt Joey als zelfstandig mechanisch monteur voor zijn bedrijf en heeft hij een vast contract. Dit proces verliep niet vanzelf, maar brengt Berrie veel voldoening. “Het kost veel energie, maar het levert ook enorm veel op.”

“Het vinden van mensen in de techniek is erg lastig. Terwijl er misschien wel veel mensen op de bank zitten die juist goed zouden zijn in de techniek.” Berrie zou graag meer jongeren vanuit het praktijkonderwijs opleiden op de werkvloer. “Vaak zie je dat deze jongens theoretisch meer moeite hebben. Als je hen in de praktijk dingen leert, pakken ze dat veel sneller op. Dat merk ik bij Joey ook. Voor alle cursussen die hij heeft gedaan, is hij met vlag en wimpel geslaagd.”

Kleine stapjes groeien

Om dat te bereiken, heeft Joey wel veel begeleiding gehad op de werkvloer. “Naast dat hij een stempel heeft, is hij ook gewoon nog een dwarse puber.” Ze begonnen met kleine stapjes. “Het begint met op tijd op je werk zijn, netjes je administratie doen, je werkbon invullen. Goed communiceren, dat is vaak wel een dingetje. Als het allemaal goed loopt, ga je verder de techniek oppakken.” Nu werkt Joey op zijn niveau zelfstandig. “Hij heeft net iets meer controle nodig dan een ander. Dat is vooral in de periode dat het privé wat minder gaat. Dan slaapt hij slecht, zit hij met zijn hoofd ergens anders. Maar dat is iets dat we allemaal wel hebben.”

Dat het toch is gelukt, dankt Berrie ook aan de goede samenwerking met de gemeente Amersfoort. Zo heeft hij elke maand een overleg met Trajectbegeleider Baan Jolanda. Zij onderhoudt het contact met werkzoekenden ook nadat ze aan het werk zijn. Zo kunnen eventuele problemen direct worden aangepakt. “Als het minder gaat hebben we frequenter overleg. Tijdens dit overleg bespreken we wat goed gaat. Wat kunnen we verbeteren? Hoe kunnen we dat stapje voor stapje oppakken?” Berrie vind het fijn om één vast contactpersoon te hebben. “Jolanda kent mijn bedrijf het beste. En zij kent de situatie van Joey, zowel werk als privé. Ze kan daar goed op schakelen.”

Hij laat zien wat hij kan

De collega’s vonden het aan het begin wel even lastig om mee om te gaan. “Maar inmiddels beschermen ze hem met huid en haar. Ze zijn hartstikke blij als hij erbij is. Hij werkt hard. Hij heeft het vooral aan zichzelf te danken door te laten zien wat hij kan.” Joey laat zien dat hij het naar zijn zin heeft. “Hij heeft zijn salaris, kan zijn eigen dingen doen. Hij is netjes op tijd, hij doet zijn werk goed, hij is serieus. Hij is in de afgelopen 2 jaar behoorlijk volwassen geworden.”

Berrie wil graag meer jongeren gaan begeleiden. “We hebben sinds de verhuizing van ons bedrijf naar de Chromiumweg een werkplaats voor assemblage werk.” Sinds de uitbraak van corona is het wel lastiger om werk te vinden. Berrie wil deze rustigere periode graag aangrijpen om meer jongeren een kans te bieden. “Ik heb nu de tijd erop in te spelen. Er is vergrijzing in de techniek. Er worden hoge eisen gevraagd. Als je net zoals vroeger onder aan de ladder begint en praktijkgericht wordt opgeleid, kan je net zo goed worden als iemand die mbo-4 of hbo wordt opgeleid.

Gepubliceerd op: 2 juli 2020.

Hesselink Techniek