Direct naar content

De 59-jarige Frans van den Dop heeft, middenin de coronacrisis, een nieuwe baan gevonden. Hij werkt sinds 17 april als fondsenwerver bij Christal. Wel op een hele andere manier dan hoe het normaal gesproken gaat bij een nieuwe baan. Zijn sollicitatie ging telefonisch en hij werkt, zonder zijn collega’s nog te kennen, vanuit huis.

Frans werkt sinds een paar jaar parttime. Door zijn diabetes kan hij niet meer fulltime als consultant werken, zoals hij altijd deed. Hij ontvangt van het UWV een wia-uitkering die hij zelf aanvult door parttime te werken. “Ik had een nul uren contract bij een coachings- en adviesbedrijf in Bunschoten. Door de uitbraak van corona viel dit van de ene op de andere dag weg en zat ik zonder werk.”

“Ik dacht: hoe moet je in deze tijd aan het werk komen en raakte daardoor wel in paniek.” Frans nam direct contact op met zijn vaste contactpersoon bij het UWV. “Zij tipte mij meteen dat ze bij Christal mensen zochten.” Ze verwees hem door naar Khalid Hamimid, accountmanager bij het WSP regio Amersfoort en vast contactpersoon bij Christal. Hij stuurde de sollicitatie van Frans door naar de fondsenwerver. Christal belde daarop direct naar Frans.

Telefonische sollicitatie

“Dit gesprek ging heel goed en de uitkomst was positief. Wel heb ik nog een telefoongesprek gehad met personeelszaken voor de arbeidsvoorwaarden. Daarna is het heel snel gegaan.” Twee dagen na zijn telefonische sollicitatie heeft Frans met een paar mensen op kantoor training en uitleg over de werkzaamheden gekregen. Daarna heeft hij een ochtend 1 op 1 gewerkt met zijn coach en supervisor Lyane. “Zij heeft meegeluisterd en daarna kreeg ik meteen mijn computer mee. Sindsdien werk ik thuis”.

Frans werkte al jaren voor callcenters, het werk is voor hem dus niet onbekend. Wel is het een vreemde periode. “Deze situatie is heel raar. Je maakt in een korte periode een grote overgang. Mijn coachingsbaan stopte en je hebt geen sociale contacten meer.” Ook is het gek te starten met een nieuwe baan zonder je collega’s te leren kennen. “Je kent verder niemand en kunt geen stoom afblazen.” Maar Frans is toch erg positief. “Ik was bang dat ik misschien pas in september weer een nieuwe baan zou kunnen vinden. Dat is me reuze meegevallen.”

Leeftijd is geen issue

Zijn leeftijd speelde daarbij ook geen rol. “Het valt me mee hoe makkelijk ik werk kan vinden. Een aantal jaren geleden had ik daar een hard hoofd in. Hoe moet ik, eind vijftig, opnieuw beginnen? Maar leeftijd speelt eigenlijk geen rol, daar ben ik heel blij mee. Ook met banen die ik hiervoor vond, heb ik dat ervaren. In onze regio is voldoende werk te vinden.”

Via het WSP regio Amersfoort heeft Christal meer nieuwe mensen aangenomen. De fondsenwerver heeft nu juist meer werk doordat andere manieren waarop goede doelen kunnen werven juist wegvallen. Lees ook het verhaal van Christal.

Gepubliceerd op: 1 mei 2020

Christal