Direct naar content

Ze hebben juist een voorsprong op de arbeidsmarkt

Het Amersfoortse bedrijf Confed ontwerpt, ontwikkelt en produceert elektronische producten en systemen, zoals bijvoorbeeld verkeersregelsystemen, melkrobots en de sunshower. Bij het maken van deze producten worden de medewerkers en maatschappij zeker niet vergeten. Zij staan juist centraal bij het bedrijf dat de hoogste trede heeft bereikt op de Presentatieladder Socialer Ondernemer (PSO).

Het hoofdkantoor van Confed is gevestigd aan de Databankweg in Amersfoort. Daarnaast heeft Confed een vestiging in Dordrecht en Slowakije. De vestiging in Dordrecht was oorspronkelijk een sociale werkvoorziening. Ruim één derde van alle medewerkers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Al is directeur Peter Hobbelen van mening dat zij, doordat ze bij Confed werken, geen afstand meer hebben en juist de arbeidsmarkt een afstand heeft tot de mensen: “Dit zijn mensen met een voorsprong op de arbeidsmarkt. Het zijn gewoon onze medewerkers. Mensen met een andere achtergrond of mensen die een andere loopbaan hebben gevolgd. Het is voor mij de normaalste zaak van de wereld.”

Creativiteit en doorzettingsvermogen

Peter begon zijn loopbaan in de luchtvaart. Hij werkte veel in het buitenland en in het belang van aandeelhouders. “Dit vond ik wel heel eenzijdig. Het gaat mij om alle betrokkenen van een onderneming en om daarin goed evenwicht te houden.” Hij ging aan de slag als interim manager bij een sociale werkvoorziening. “Daar verbaasde ik me over de enorme inzet van deze groep mensen. Over hun creativiteit en doorzettingsvermogen. Daar leerde ik ook hoe bevoorrecht ik zelf ben. Ik kan iedere dag keuzes maken en kiezen om iets anders te doen. Maar net zo goed had ik in een rolstoel kunnen belanden. En dan? Dan is er de sociale werkvoorziening. Daar zag ik veel wat verbeterd kon worden. Dus ben ik me daarvoor gaan inzetten.”

Hij wilde dit graag als ondernemer doen en nam Confed over. Bij Confed wil Peter op een goede economische manier werk bieden aan iedereen. “Ik wil laten zien dat sociaal ondernemen in de maakindustrie ook kansen biedt en dat we daar geld mee kunnen verdienen. Iedere ondernemer zou standaard in zijn beleid moeten meenemen dat er voor iedereen een plek is.”

Inspireren

Regelmatig geeft Peter aan andere ondernemers een rondleiding door zijn bedrijf of vertelt hij hoe hij het aanpakt. “Er is nu krapte op de arbeidsmarkt. Iedereen is aan het zoeken naar nieuwe medewerkers. Als je blijft zoeken in de standaard doelgroep zal dat niet makkelijk zijn. Er is een grote groep die aan de zijkant staat. Als je kijkt naar wat zij kunnen, is er keus genoeg.”

De werkprocessen zijn bij Confed zo ingericht dat iedereen een bijdrage kan leveren. “Als je wordt gecompenseerd voor een lagere productiviteit maakt het onder de streep niet uit. Als je iedereen kan inzetten op een goede manier, krijg je een loyaliteit terug die onbetaalbaar is.” De werkleiding en P&O afdeling is daarnaast erg alert op hoe de mensen zich voelen en probeert escalaties voor te zijn. “Ik denk dat hier bijzonder is dat mensen veel toleranter zijn. Wat verdraagzamer naar elkaar toe.” Peter wil in de toekomst verder groeien en meer sociale werkplaatsen onder brengen bij Confed. Door bedrijfsonderdelen zoals inkoop en administratie te bundelen in Amersfoort, blijft dit winstgevend en toekomstbestendig.

Gepubliceerd op: 9 september 2019.

Confed