Direct naar content

Het WSP weet precies wat we nodig hebben

Bij het familiebedrijf CMM Services werkt een enthousiast team, dat een mix vormt tussen jong en oud, met diverse etnische achtergronden. Zij houden zich in een productiehal aan de Magnesiumweg in Amersfoort bezig met het assembleren van apparaten en het produceren van bijvoorbeeld laadstations voor elektrische auto’s.

Het geven van een kans aan een uiteenlopende groep van medewerkers werkt goed, vertelt office manager Monique Lamme: “Het is heel leuk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die bijvoorbeeld lang in de WW hebben gezeten, aan te nemen. Het maakt ons namelijk helemaal niet uit. Ook niet of iemand oud is of jong of zo lang thuis heeft gezeten. Als iemand gemotiveerd is, kan hij hier aan de slag.”

CMM Services zet al haar vacatures alleen uit bij het WSP. “Dat werkt veel beter dan een advertentie. Dan sturen ze eerst een brief, terwijl je sollicitanten via het WSP zo aan tafel hebt voor een gesprek. Eigenlijk 99 procent van de mensen die op gesprek komen, kan hier ook beginnen.”

Contact sinds start van het WSP

André Dirks, één van de twee directeuren van CMM heeft al een hele lange staat van dienst met het WSP. Al tien jaar komt het WSP al regelmatig bij hem langs. “De accountmanagers van het WSP zijn heel betrokken en onze contactpersoon Khalid weet precies wat we nodig hebben.” Het bedrijf zoekt vooral assemblage medewerkers, maar heeft via het WSP ook een magazijnmedewerker, orderverwerker en administratieve kracht aangenomen. Eén van hen komt vanuit de Wajong.

Passen in het team

André en Monique voeren samen de sollicitatiegesprekken en letten daarbij vooral of iemand binnen het bedrijf past. André: “Een CV zegt me niks. Dan staan er 36 dingen op, maar niet wat wij doen. Dat moet je toch gaan ervaren. Het is puur de klik. Als ik denk, je hebt het wel in je of je past in het team, dan nemen we je aan. Monique: “Wij leggen uit wie we zijn, wat we doen. We vragen de sollicitant: wat wil jij, wat is jou ideale plek? Als dat matcht, willen we het proberen.” Andre vindt het vooral belangrijk dat iedereen in de productie hetzelfde werk kan doen. “Het is belangrijk dat ze allemaal met elkaar overweg kunnen. Als er problemen zijn, maken we die meteen bespreekbaar. Je moet het met elkaar doen op de werkvloer.”

Op een eerlijke manier

Wel geeft André toe dat er veel bij komt kijken “Er zijn collega’s bij die wel Nederlands spreken, maar minimaal,” vult Monique aan. Met extra aandacht, verplicht Nederlands spreken op de werkvloer en soms tolken voor elkaar, gaat ook dat uiteindelijk goed.

Als ambassadeur van de campagne wil CMM andere werkgevers graag informeren. André: “Ik geef graag advies over de voordelen, maar ook over de nadelen. “Je hebt veel verschillende mensen, met andere gedachten, achtergronden. Het is best wel eens lastig. Het belangrijkste wat ik een werkgever mee wil geven is: zorg dat je het op een eerlijke manier doet. Maak als werkgever geen misbruik van het WSP door mensen aan te nemen gedurende een proeftijd en ze daarna iedere keer niet aan te nemen. Als je op een goede manier met het WSP omgaat, dan heb je er ook wat aan.”

Gepubliceerd op: 4 juli 2019.

CMM Services