Direct naar content

Duurzame bouw door maatschappelijk betrokken bedrijf

Het Leusdense bedrijf Bloemendal Bouw houdt zich niet alleen bezig met woningbouw en onderhoudswerkzaamheden voor zakelijke en particuliere opdrachtgevers, maar ook met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het bedrijf is gespecialiseerd in energieneutrale en duurzame nieuwbouw en renovatie. Er is regelmatig plek voor statushouders en mensen die een tijd niet gewerkt hebben, om weer werkervaring op te doen

Bloemendal Bouw organiseerde in maart 2017 samen met het WSP en de gemeente Leusden de eerste speedmeet in Leusden. Deze werd enthousiast ontvangen, waarna de 33vanLeusden en het WSP meerdere speedmeets organiseerden in Leusden. In september 2017 ging directeur Bert Boeijink in gesprek met werkzoekenden bij Stichting Voila. “De policy van ons bedrijf is om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en dat is natuurlijk ook op personeelsgebied. We doen mee aan activiteiten voor verenigingen, zoals de matchbeurs in Leusden, en een beperkt aantal mensen met een arbeidshandicap kun je wel hebben in een bedrijf. Dat was toen een reden om mee te doen,” vertelt Sandra Boeijink, hoofd administratie bij Bloemendal Bouw.

Nieuwe uitdaging als 50-plusser

De 52-jarige Harold van Effrink uit Amersfoort zat in een outplacementtraject nadat hij zijn baan bij zijn vorige werkgever kwijt raakte. Vier maanden lang solliciteerde hij bij diverse bedrijven, maar als vijftig plusser lukte het niet om een baan te vinden. Harold hoorde van zijn broer over de speedmeet bij Stichting Voila: “Ik had al wat sollicitaties achter de rug, informatiegesprekken gevoerd, gesprekken bij uitzendbureaus. Maar nog niet de ware baan gevonden. Toen kwam ik dit tegen.” Hij raakte op de bijeenkomst in gesprek met directeur Bert Boeijink. “Het klikte gelijk. De week erop liep ik hier al rond.” Hij werkt nu fulltime als chauffeur en bevoorraad zijn collega’s op de bouw of voert oude materialen af. “Het leek me een nieuwe uitdaging, totaal wat anders dan ik altijd gedaan heb. Ik was blij dat ik weer een baan had. ” Harold hoopt te kunnen blijven tot zijn pensioen. “Ik ben nu 52 jaar en dan moet je niet meer risico’s nemen. Dan wordt je al snel te oud gevonden.”

Aan het werk in de eigen woonplaats

Casper Köhler bezocht de speedmeet bij Stichting Voila op aanraden van zijn jobcoach. Hij werkte bij blindeninstituut Bartimeus in Ermelo, maar wilde graag in zijn nieuwe woonplaats Leusden aan het werk. “Dat reizen brak me gewoon op. Ik vind het fijn om in mijn eigen woonplaats te werken.” Het was lastig een administratieve baan in de buurt te vinden. “Ik zit in een rolstoel, dus het moest wel toegankelijk zijn.”

Casper sprak op de speedmeet met meerdere werkgevers. Hij verwachtte niet direct een administratieve baan te kunnen vinden bij Bloemendal Bouw, maar tijdens zijn gesprek met Bert was er wel meteen een klik. “Hij heeft het pand gebouwd waar ik in woon. Dus dat was meteen een ijsbreker. Ik heb verteld dat ik op zoek was naar iets administratiefs. Ze zeiden, we gaan voor je kijken. Heel snel daarna werd ik gebeld, wil je een gesprek met ons hebben?” In december is Casper op gesprek geweest en is hij een keer met zijn coach gaan kijken. In januari 2018 is hij in dienst gekomen.

Kantoor al toegankelijk voor rolstoel

“Ze hadden al een lift, gehandicaptentoilet, de bureaus kunnen heel makkelijk omlaag en omhoog. Er hoefde niets speciaal aangeschaft of veranderd te worden, dat was wel heel fijn.” Casper heeft nu hij bij Bloemendal werkt een nieuwe jobcoach uit Amersfoort. “Ik vind het lastig om op tijd hulp te vragen. Daar kan mijn coach me soms bij helpen.” Hij houdt zich nu 20 uur per week bezig met het keuren van machines en andere administratieve handelingen. Na de bouwvak moet zijn takenpakket meer vastomlijnd worden. Sandra: “Een chauffeur en administratieve ondersteuning hebben we voor de crisis ook gehad. Dat is toen als eerste wegbezuinigd. Binnen onze huidige bedrijfscultuur hadden we voor deze taken geen tijd meer. Het werk bleef liggen, dus het was mooi om daar iemand voor aan te nemen.” Meedoen aan de speedmeet was voor Bloemendal Bouw een effectieve manier om nieuw personeel te vinden, vertelt Sandra: “Als je een advertentie plaatst, krijg je ook 300 brieven, daar ben ik van overtuigd. Een speedmeet is voor ons makkelijker om te selecteren. Zo zie je meteen de mensen en is het makkelijker om te kiezen. Als het dan klikt, ben je heel snel klaar.”

Directeur Bert Boeijink vertegenwoordigt sinds 2018 de werkgevers in het bestuur van het Werkbedrijf regio Amersfoort. Het Werkbedrijf is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Banenafspraak in de arbeidsmarktregio Amersfoort.

Gepubliceerd op: 26 juli 2018.