Direct naar content

“Er zit heel veel motivatie bij zij-instromers. Zij weten heel goed wat ze willen.” Aan het woord zijn Cees Hupkes en Maartje Kool, samen verantwoordelijk voor de werving & selectie van nieuwe collega’s, bij ANVA. Bij het Amersfoortse bedrijf, dat softwareleverancier is voor de verzekeringsbranche, leiden ze zij-instromers op tot Cobol-developer. Cobol is een programmeertaal die veel gebruikt wordt in applicaties in zakelijke omgevingen. “Wij willen hen deze kans op een nieuwe carrière bieden in het kader van goed werkgeverschap.”

De groep cursisten is heel divers. Cees: “Er zit bijvoorbeeld een Irakese arts bij, een bouwkundig architect, een Franse docente en een Syrische voormalige vluchteling.” Voor ze aan de cursus kunnen beginnen, kijken ze vooral of iemand het echt wil. Daarnaast wordt een assessment gedaan. Cobol is namelijk erg lastig om onder de knie te krijgen. Maartje: “Je moet wel een bepaald leer- en denkniveau hebben, anders red je het niet. Daarom doen we een assessment.”

Verder is er geen harde eis. Cees: “We richten ons specifiek op zij-instromers die al een werkzaam leven achter de rug hebben, een exacte aanleg hebben en zichzelf herkennen in het opleidingstraject en de rol. We vinden het belangrijk dat ze zo bewust mogelijk hiervoor willen kiezen.” Het maakt daarbij niet uit hoe oud iemand is en of iemand langere tijd niet gewerkt heeft. “We zijn ook wel op zoek naar mensen met een eigen verhaal als het gaat om gemaakte keuzes in het verleden. Het maakt niet uit of je wel of niet een opleiding hebt afgerond, maar we moeten wel vaststellen dat je op HBO niveau de processen kunt volgen. Het programma is heel intensief.”

Ze begeleiden mensen daarom goed bij het maken van de keuze om aan de opleiding te beginnen. “Als mensen twijfelen, geven we hen tijd om na te denken. Ze mogen in gesprek met collega’s, een dag met een developer meekijken of in gesprek gaan.”

Samenwerking als een speer

De cursisten krijgen ruim een maand klassikaal les over Cobol op het kantoor aan de Stadsring in Amersfoort. Daarna gaan ze een week aan de slag met verschillende cases en vervolgens volgt er een intern programma. Cees: “We hebben een intensief programma met een dedicated begeleider die kijkt naar jouw ontwikkeling. Je loopt mee op de diverse afdelingen binnen ons bedrijf. Wat voor telefoontjes komen er binnen op onze customer support afdeling? Hoe werkt een verzekeringspolis? Zo leren ze het bedrijf erg goed kennen en stromen ze in.” “Je betaalt niets voor de opleiding, ook niet als je eerder stopt of weggaat,” vertelt Maartje. “We hopen dat mensen zich voor langere tijd aan ons willen committeren en bieden een vast contract aan.”

Sinds het voorjaar van 2023 werken ze samen met het accountmanager Tim Krux van het WSP regio Amersfoort. Eén van de cursisten is via Tim aan de training begonnen. Maartje: “De samenwerking ging als een speer, boven verwachting.” Cees vindt het erg fijn om één contactpersoon te hebben binnen het WSP: “We hebben gezien dat jullie serieus instappen, de moeite nemen om langs te komen. Je investeert in het contact. Jullie werken pragmatisch. Je komt hier letterlijk met CV’s onder de arm binnen. Dat zijn kandidaten die ook serieus zijn geïnformeerd.”

De komende tijd wil ANVA de samenwerking uitbreiden en ook andere vacatures mogelijk via het WSP laten invullen. Maartje: “Waar we mogelijkheden zien, willen we het stimuleren om een reintegratieplek aan te bieden. Het is leuk dat we diverse afdelingen hebben en we daar soms kansen voor zien.” Ook zijn wij een nieuw programma aan het ontwikkelen voor de rol van ANVA – beheerders. “We zien uit naar intensivering met WSP in het kader van de werving daarvoor”.