Direct naar content

Supermarktketen Albert Heijn biedt in onze regio, net als in het hele land, veel kansen aan werkzoekenden vanuit de Doelgroep Banenafspraak. In de Albert Heijn Eemplein werken acht mensen met een indicatie en diverse jongeren vanuit de Wajong. Zij hebben geen tot veel begeleiding nodig, maar toch werkt het goed in de dynamische winkel. Supermarktmanager Freek Bosman onthult waarom het een succes is: “Het geheim is het leggen van zeer duidelijke structuren. Duidelijkheid is van groot belang voor veel medewerkers in de winkel. Veel instructies en hulpmiddelen stellen iedereen in staat om hun werk uitstekend uit te voeren.”

Op 12 oktober 2023 ontvangt Albert Heijn in de winkel aan het Amersfoortse Eemplein het Keurmerk Inclusief Werkgever van het WSP regio Amersfoort.

De supermarktketen wil altijd al een afspiegeling zijn van de maatschappij. De invoering van de Participatiewet in 2015 was een extra bevestiging om een speciaal team te vormen om alle voorwaarden en mogelijkheden vast te leggen. Amanda van der Swart is als lead inclusiviteit participatieteam landelijke verantwoordelijk voor de samenwerking tussen de AH, gemeente en UWV. Amanda: “Het team bestaat uit 12 interne jobcoaches die uit de winkelorganisatie komen. Elk district heeft zijn eigen aanspreekpunt.”

Michiel Hof werkt als jobcoach in de arbeidsmarktregio’s Amersfoort, Utrecht, Food Valley en Gooi en Vechtstreek. “We wilden specialisten hebben op dit specifieke en ingewikkelde thema om managers te ontlasten en de juiste aandacht aan onze medewerkers te kunnen geven. We zijn toen gewoon mensen gaan aannemen en begeleiden en zien waar we tegenaan zouden lopen. We blijven in ontwikkeling met elkaar. Eerst was het nieuw in de winkel, nu is het normaal wat wij doen. We vervullen als team niet meer de voortrekkersrol, maar meer een ondersteunende en faciliterende rol qua plaatsing, coaching en andere vragen.”

Jobcoaches zorgen voor ondersteuning

In arbeidsmarkt regio Amersfoort zijn inmiddels 42 mensen werkzaam in 13 winkels. Zij werken van bakker tot caissière, in de vulploeg of als groenteman. Michiel: “Ik begeleid ze niet allemaal. Sommigen werken langdurig bij de AH of hebben helemaal geen coaching meer nodig. Bij iedereen die hier binnenkomt, op welke manier dan ook, wordt bekeken aan welke ondersteuning zij behoefte hebben.”

Freek had in zijn supermarkt al ervaring met mensen vanuit de Wajong. Hij is wel blij met het team dat hem kan ondersteunen. “Wat denk ik de verbetering is geweest, voor mij als supermarkt manager, dat het heel duidelijk is wie we kunnen aanspreken als we vragen hebben. Het is best vaak zoeken en daar worden we heel erg in ontzorgt. Dat maakt het voor ons makkelijker en leuker om te doen.”

Buddy’s zorgen voor begeleiding

“Iedereen met zijn eigen karakter, beperkingen en krachten kan hier werken. Het wisselt wel hoeveel plek we maken, er moet altijd een buddy zijn die iemand kan begeleiden.” De buddy’s worden getraind via een e-learningprogramma met praktijkvoorbeelden. Het geeft de jobcoaches de benodigde vaardigheden om medewerkers effectief te begeleiden. Amanda: “Buddy’s zijn voelsprieten voor Michiel. Michiel is er niet altijd, en dan is het heel fijn als de buddy dingen ziet en kan overleggen. Op die manier proberen we de lijntjes kort te houden.

Michiel kent alle winkels in de regio en kan daardoor een match maken tussen de juiste winkel en de juiste kandidaat. “Pas na die filtering en kennismaking van mijn kant, gaan we voorstellen bij de winkel. Daarmee proberen we winkels te ontlasten. Als we iemand voorstellen, hebben wij er al vertrouwen in en met dingen rekening gehouden. Daarom loopt het zo lekker. Iedereen doet waar hij goed in is en wordt in zijn kracht gezet.”

Keurmerk Inclusief Werkgever

Ingrid Verhoeff stelt als accountmanager van het WSP regelmatig kandidaten voor. Ze vindt Michiel een goede ambassadeur en reikt aan hem op 12 oktober 2023 het Keurmerk Inclusief Werkgever van het WSP regio Amersfoort uit. Ingrid: “Je doet het met zoveel enthousiasme.” Michiel heeft altijd goed contact met Ingrid en Trajectbegeleider Baan Ineke Kleen. “Er wordt veel meegedacht en ik word in veel dingen meegenomen.”

Michiel wil andere werkgevers meegeven om er gewoon mee aan de slag te gaan. “Je gaat tegen dingen aanlopen, je gaat ervaren, maar dat is juist het mooiste wat er is.” Freek: “We moeten denken in kansen en mogelijkheden in plaats van beperkingen. Je moet nieuwsgierig zijn. Ik denk dat iedereen goede en minder goede punten heeft. We geven iedereen de ruimte.

Werken maakt echt een verschil

De AH biedt bestaande banen aan, een groot voordeel vindt Michiel: “Er wordt geen functie voor je gecreëerd. Je doet mee. Je krijgt verantwoordelijkheid en wordt echt aangesproken op je functioneren.” Amanda ziet dat het werken echt wat met de medewerkers doet. “Je werkt hier met leeftijdsgenoten, hoe oud je ook bent. Je zit met elkaar in de kantine. Je hoort ineens ergens bij en je hebt een dagbesteding. Wat dat met mensen kan doen is soms echt een wereld van verschil. Je doet ertoe.”

Het is daarnaast ook waardevol voor de winkel, merkt Leonie Fijnvandraat, HR business partner voor district Amersfoort en omstreken. “De doorstroom onder onze medewerkers is groot. Je ziet dat wel echt veranderen in de maatschappij. Maar onder deze doelgroep zie je dat niet zo hard mee veranderen. Ze zijn hele loyale medewerkers en dat is ook heel waardevol voor onze winkel.”