Werkgevers verwachten dat het aanpassingsvermogen belangrijker wordt
17.04.2025In maart 2025 nam het aantal WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Amersfoort verder toe. Door de krappe arbeidsmarkt vinden veel mensen sneller werk, soms zelfs al vóórdat zij een beroep moeten doen op een WW-uitkering. Door die personeelskrapte passen veel werkgevers hun bedrijfsvoering aan en passen zij nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, toe. Daardoor verwachten werkgevers dat vooral het aanpassingsvermogen van werknemers de komende jaren nóg belangrijker wordt.
Aanpassingsvermogen belangrijke vaardigheid
Werkgevers noemen het aanpassingsvermogen het vaakst als vaardigheid die de komende jaren belangrijker wordt op de werkvloer. Dit blijkt uit een onderzoek van UWV onder 2.300 werkgevers. Dat onderzoek laat zien dat 73% van de werkgevers verwacht dat het aanpassingsvermogen de komende 5 jaar belangrijker wordt voor hun werknemers. Aanpassingsvermogen houdt in dat werknemers zich snel kunnen aanpassen aan veranderingen in het werk. Werknemers met een sterk aanpassingsvermogen blijven goed inzetbaar onder veranderende omstandigheden, zoals wijzigingen van taken, introductie van nieuwe technologieën, flexibele werkomgeving en samenwerking met andere collega’s.
Krapte op de arbeidsmarkt stimuleert bredere inzetbaarheid
Het werkgeversonderzoek van UWV laat zien dat door de krapte op de arbeidsmarkt vier op de tien werkgevers hun werknemers stimuleren om breed inzetbaar te zijn. Daarnaast maakt ruim een derde van de werkgevers vanwege personeelstekorten de werkprocessen efficiënter en past een kwart takenpakketten aan. Deze ontwikkelingen vragen van werknemers dat zij goed kunnen omgaan met deze veranderingen. Het artikel Werkgevers: aanpassingsvermogen personeel steeds belangrijker geeft meer informatie over het werkgeversonderzoek.
Leren en ontwikkelen
Aanpassingsvermogen betekent dat jij je snel kunt aanpassen aan veranderingen. Je staat ervoor open om te blijven leren en ontwikkelen. Martine van Doorn, loopbaancoach bij UWV: ‘Dat begint met zelfreflectie en zelfinzicht. Je stelt jezelf de vragen: wat moet je nog leren, wat zijn de arbeidsmarktkansen en wat kan je doen om die vervolgstap te zetten? Als je dit, en daarmee jezelf, serieus neemt dan blijf je veerkrachtig en kun je je aanpassen aan veranderende werksituaties. Je ziet wat er nodig is voor een functie of project en speelt daarop in door bijvoorbeeld een opleiding of training te volgen of je netwerk in te schakelen. Je bent voorbereid op ontwikkelingen in je vak en kunt daar rekening mee houden.’
Ontwikkeling WW-uitkeringen
In maart 2025 werden er in de arbeidsmarktregio Amersfoort 3.517 WW-uitkeringen verstrekt. Dit is wederom een stijging, en wel met 84 uitkeringen ten opzichte van de maand ervoor (+2,4%). In vergelijking met maart 2024 nam het totaal aantal verstrekte WW-uitkeringen in de regio Amersfoort toe met 14,7%. De stijging in geheel Nederland over dezelfde periode bedroeg 8,6%. De sectorale stijging van WW-uitkeringen deed zich deze maand in nagenoeg alle sectoren voor. Lichte dalingen zien we enkel in de bouw, cultuur en chemische industrie. Het WW-percentage in de regio Amersfoort daalde deze maand naar 1,7%. Het WW-percentage voor geheel Nederland bleef gelijk op 1,9%.