Direct naar content

Met een interactieve, inspirerende en informatieve theatershow heeft het WSP regio Amersfoort werkgevers en collega’s uit het werkveld uitgedaagd de krapte op de arbeidsmarkt eens te bekijken door een andere bril. Op dinsdagmiddag 13 december verzorgde Anne-Marije Buckens van 50Company samen met de acteurs Loek en Marleen de show ‘Kijk eens door een andere bril’. De theatermakers lieten aan de hand van realistische scènes zien hoe werkgevers zich op de arbeidsmarkt kunnen presenteren en profileren. De zaal in het ICOONtheater in Vathorst zat helemaal vol met 200 werkgevers, bestuursleden en collega’s van het WSP regio Amersfoort, UWV en de regiogemeenten.

Presentatie Regio in Beeld

Aan de start presenteerde arbeidsmarktadviseur Jeroen Schuil van UWV de jaarlijkse publicatie Regio in Beeld. Daarin laat UWV de ontwikkelingen en cijfers zien van arbeidsmarktregio Amersfoort. De krapte op de arbeidsmarkt is op een ongekend hoog niveau, ook in Amersfoort. Het aantal openstaande vacatures is in de afgelopen 1,5 jaar blijven groeien. Daartegenover staan steeds minder werkzoekenden. Dat betekent dat werkgevers veel vacatures niet kunnen vullen. Dit vereist een creatieve en andere aanpak van de tekorten op de arbeidsmarkt. Tijdens de show kwamen hiervoor een aantal ideeën naar voren, zoals nieuw talent aanboren, werk anders organiseren en je medewerkers binden en boeien.

Prikkelend debat

Het publiek kon de show niet alleen bekijken, maar werd direct al aan het denken gezet. Zo werden diverse stellingen gepresenteerd op het scherm. De zaal werd in een voor en tegenvak verdeeld. Wie de dobbelsteen gegooid kreeg, mocht zijn of haar mening geven. UWV Rayonmanager Dennis de Jong riep Esther Leijendekker van MBO Amersfoort en Chris Sikkema van MB-ALL uit tot winnaars van het debat.

Belspel

Daarnaast kreeg het publiek een aantal vragen voorgelegd, waarmee ze het telefoonnummer konden achterhalen van de telefonische helpdesk. De snelste beller was Nadya Aboyaakoub-Akkouh, wethouder Werk en Inkomen van gemeente Amersfoort. Zij vertelde over haar bevindingen over de arbeidsmarkt en hoe we daar met elkaar anders naar kunnen/moeten kijken: “Staar je niet blind op diploma’s en allemaal vereisten. Maar kijk vooral: wie zit er tegenover me en wat kan die persoon. Dan zie je een vonkje. Motto: van vinken naar vonken.”

Tijdens de show werd de inhoud op een luchtige wijze gebracht, maar het maakte wel scherp duidelijk voor welke taak we met elkaar staan: biedt mensen die al lang aan de zijlijn staan een kans, beoordeel niet alleen op een cv, nodig mensen uit en vraag naar skills & ambities. Maar zorg ook dat je een aantrekkelijke werkgever blijft door bijvoorbeeld te investeren en je personeel te screenen op doorgroeimogelijkheden. Na de show was er een netwerkborrel waar iedereen in gesprek kon met elkaar.

Winterfestival

We voegen na de theatershow direct de daad bij het woord door op 24 januari 2023 het Winterfestival te organiseren. Werkgevers die aanwezig waren bij de theatershow, krijgen de mogelijkheid om aanwezig te zijn op dit festival en daar in gesprek te gaan met regionale werkzoekenden. Dennis de Jong: “Wij hopen dat zij door samen door een andere bril naar de kwaliteiten van werkzoekenden te kijken, en vooral te bespreken wat wèl kan op het gebied van werk, er mogelijk mooie matches ontstaan die voor beide partijen voor een mooi begin van 2023 kunnen zorgen.” Tijdens dit winterfestival krijgen ook werkzoekenden een workshop van theatermaker Anne-Marije Buckens. Zij leren net als de werkgever door een andere bril kijken.