Regio in beeld 2024: krapte bestrijden door werk anders te organiseren
05.11.2024Er zijn 10.850 openstaande vacatures in de arbeidsmarktregio Amersfoort, maar er zijn niet genoeg mensen beschikbaar om de vraag naar personeel bij te benen. Ook in sectoren met maatschappelijk belang, zoals de zorg, het onderwijs of de technieksector, bestaan grote tekorten. Tegelijkertijd is het aandeel werkenden in de arbeidsmarktregio Amersfoort al hoog. Dat blijkt uit de publicatie Regio in Beeld, de jaarlijkse arbeidsmarktrapportage van UWV. Er zijn andere oplossingen nodig om het werk tòch gedaan te krijgen, zoals het werk anders organiseren.
Het aantal openstaande vacatures is hard gegroeid de laatste jaren. Jeroen Schuil, arbeidsmarktadviseur UWV: “Ook in de arbeidsmarktregio Amersfoort waren er niet genoeg mensen beschikbaar om de vraag naar personeel bij te benen. In veel beroepen is er nog steeds sprake van een krappe arbeidsmarkt. Er zijn personeelstekorten in functies zoals medewerkers kinderopvang, monteurs en elektriciens, maar ook security specialisten en beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening.”
Sectoren met een grote personeelsvraag
De arbeidsmarkt is nog steeds zeer krap, hetgeen betekent dat een einde aan de krapte nog niet in zicht is. Personeel in sectoren met maatschappelijk belang, zoals de zorg en het onderwijs of de technieksector blijft schaars. Ook als de economie niet of minder groeit.
Aandeel werkenden sterk gestegen
De arbeidsparticipatie in Nederland behoort tot de hoogste van Europa. Onze arbeidsparticipatie steeg landelijk van 69,1% in 2018 naar 73,1% in 2023. In de regio Amersfoort steeg de arbeidsparticipatie naar 75,7% in 2023. Tegelijkertijd zijn er nog altijd mensen die willen werken, maar dat nu nog niet doen. Daarom willen we meer mensen laten meedoen op de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn er andere oplossingen nodig om het werk toch gedaan te krijgen.
Leerwerktraject techniek voor statushouders
Veel werkgevers kampen met personeelstekorten. Er is veel werk te doen, maar er is vaak te weinig personeel. Met behulp van samenwerkingsverbanden is het nog steeds mogelijk om nieuw personeel te werven. Dit kan bijvoorbeeld door in te zetten op statushouders die een taalachterstand hebben. ‘Taal op de werkvloer’ is een samenwerking tussen InstallatieWerk Nederland (IW) Midden en Zuid, MBO Amersfoort en het WerkgeversServicepunt (WSP) regio Amersfoort. Statushouders worden via een leerwerktraject op het gewenste taalniveau gebracht en kunnen aansluitend de opleiding in de (installatie- of elektro) techniek gaan volgen. Daarna volgt er mogelijk werk bij een regionale werkgever.
Werk anders organiseren
Ook door het werk anders te organiseren kan het werk alsnog worden gedaan, zonder nieuw personeel te werven. Dit kan bijvoorbeeld door het inzetten van technologie, het efficiënter inrichten van het werkproces, het aanbieden van scholing, het creëren van combinatiebanen en door te kijken of medewerkers meer uren kunnen of willen werken.
Het binden en boeien van personeel is daarnaast belangrijk om de arbeidsproductiviteit op niveau te houden. Tevreden werknemers zijn goede ambassadeurs voor de organisatie. Het binden en boeien van werknemers kan bijvoorbeeld door aandacht te geven aan aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, het bieden van carrièreperspectief en een goed doordacht onboardingstraject voor nieuwe werknemers.
Over Regio in Beeld
Regio in Beeld is een publicatie van UWV Arbeidsmarktinformatie (AMI) die jaarlijks verschijnt in alle 35 arbeidsmarktregio’s (AMR). De publicaties bieden een totaaloverzicht van de situatie op de arbeidsmarkt in de regio’s. Je kunt via de website van UWV de gehele publicatie lezen.