Direct naar content

Op 24 november 2022 ontving Calum Gomes, teamleider bij de Energiebox in Amersfoort, uit handen van accountmanager Mylène Hatzmann het Keurmerk Inclusief Werkgever van het WSP regio Amersfoort. Het WSP bedankt de werkgever hiermee voor de inzet voor een inclusieve arbeidsmarkt. Binnen De Energiebox werkt Milieu Adviesbureau JMA samen met gemeenten en woningcorporaties om het energieverbruik van bewoners te verminderen.

De Energiebox bestaat uit een adviesgesprek, een adviesrapport en een doos met energiebesparende producten. Energiecoaches geven bewoners uitleg over de producten uit de box en persoonlijke tips over energiebewust gedrag in huis. De coaches die op pad gaan, zijn mensen die tot voor kort een uitkering ontvangen. Calum Gomes: “Zo proberen we de mensen die moeite hebben om aan een baan te komen, dat opstapje te bieden. Tegelijkertijd koppelen we dat aan een andere pijler van de Energiebox, namelijk armoedebestrijding. We proberen bewoners die in armoede leven, te helpen met een energie box en energieadvies.”

In samenwerking met accountmanager Mylène Hatzmann van het WSP regio Amersfoort heeft de Energiebox de afgelopen periode 13 coaches aangenomen. Mylene: “Het gaat vooral om mensen boven de 55 jaar die echt langere tijd niet gewerkt hebben. Zij zijn heel blij dat ze de deur weer uit kunnen en kunnen bijdragen aan het aanpakken van de energiearmoede in Amersfoort.”

Mensen die energietoeslag hebben aangevraagd, krijgen een brief van de gemeente Amersfoort dat ze in aanmerking komen voor een bezoek van de Energiebox. Als ze hier interesse in hebben, maken ze zelf een afspraak voor een bezoek van de energiecoaches. “De energiecoaches lopen het huis rond en stellen een aantal vragen. Ze werken met een checklist waarmee ze kunnen nalopen wat de situatie is. Worden bijvoorbeeld nog hallogeen lampen gebruikt of zijn er al maatregelen genomen om de energierekening te verlagen?” In Amersfoort hebben ze ook een installatieservice. “We kunnen er daardoor ook daadwerkelijk voor zorgen dat de adviezen geïmplementeerd worden.”

Calum merkt dat het tot nu toe heel goed gaat met de nieuwe coaches. “Ze pakken het heel goed op. Je verwacht dat ze veel meer begeleiding nodig hebben, maar dat beeld klopt vaak niet. Ze hebben ook binding met de mensen die ze bezoeken, omdat ze zelf soms ook in die situatie hebben gezeten.”

Hij raad andere werkgevers aan om vertrouwen te hebben in deze groep werkzoekenden. “Als iemand afstand heeft tot de arbeidsmarkt, kan hij of zij tegelijkertijd een hele goede aanwinst voor je bedrijf zijn. De arbeidsmarktkrapte laat ook zien dat je het niet alleen voor het zeggen hebt.” Hij is blij dat hij samen met het WSP nieuwe coaches kon vinden. “Ik ervaar de samenwerking met het WSP als heel prettig, heel informatief. Ze kunnen je snel te woord staan, gaan snel voor je aan de slag.”

De uitreiking van het keurmerk vond plaats tijdens de Maand van de 1000voorbeelden waarin Projectgroep ‘Op naar de 125.000 banen’ aandacht vraagt voor de Doelgroep Banenafspraak en een inclusieve arbeidsmarkt.