Direct naar content

Op 2 juni 2025 ontving Schoonmaakbedrijf Succlean het Keurmerk Inclusief Werkgever van het Werkgeversservicepunt (WSP) regio Amersfoort. Een mooie erkenning voor de organisatie die sociaal ondernemen al jarenlang in het DNA heeft. Accountmanager Ingrid Verhoeff reikte het keurmerk uit aan directeur Remco Thiecke en HR-coördinator Nelie van Vulpen. 

Pioniers in inclusief werkgeverschap

“We willen jullie in het zonnetje zetten omdat jullie al heel lang sociaal ondernemen,” vertelt Ingrid bij de uitreiking. “De arbeidsmarkt vraagt nu om creatieve personeelsoplossingen, maar jullie waren daar al mee bezig toen de markt nog niet zo krap was.”

Dat bevestigt directeur Remco:
“Een van mijn eerste medewerkers had een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat wist ik niet, totdat ze zelf begon over een jobcoach en begeleiding. Ik had daar nog nooit van gehoord. Het was even zoeken hoe we daarmee moesten omgaan, maar ze werkt hier nu al jaren.”
Vanaf dat moment verdiepte Remco zich in inclusief werkgeverschap. “Ik ben direct en eerlijk, en dat vinden mensen fijn. Het is beter als er mét je wordt gepraat dan over je. We lichten klanten vooraf in: het kan zijn dat er iemand komt met een afstand tot de arbeidsmarkt. Meestal reageren ze heel positief. We hebben allemaal wel iets waar rekening mee gehouden moet worden.”

Werken met hart én hoofd

Bij Succlean werken inmiddels zo’n 150 mensen in loondienst, met daarnaast nog zo’n 150 via onderaannemers. Toch wordt steeds meer gekozen voor eigen personeel. “Dat is fijn,” zegt Remco. “Voor de binding en betrokkenheid. Daar staan we voor. Langdurige relaties zijn belangrijk. Ik ben zakelijk, maar ook gevoelig. Want waar komt iemand terecht als het hier niet lukt?”

De organisatie heeft inmiddels ervaring opgebouwd met het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo werkt een medewerker 32 uur per week op een school voor speciaal onderwijs. “Hij begeleidt daar samen met de docenten een groepje leerlingen tijdens een interne stage. Inmiddels zijn er al twee leerlingen via die route bij ons aan de slag gegaan.”

Duidelijkheid en betrokkenheid

HR-coördinator Nelie benadrukt het belang van heldere communicatie:
“Ze hebben soms een gebruiksaanwijzing. Ze bellen vaker, hebben behoefte aan bevestiging of willen hun verhaal kwijt. Je moet duidelijk zijn. Ze krijgen geen andere behandeling omdat ze een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, maar ze krijgen wél meer aandacht.” Die aandacht zit in kleine dingen: vaker even checken hoe het gaat, duidelijk uitleggen waar iemand moet zijn, wat te doen als iets onduidelijk is. Ook Remco vindt die persoonlijke begeleiding essentieel:
“We proberen mensen aan ons te binden en ze een goede toekomst te bieden. Werknemersvaardigheden zijn belangrijk: wat zeg je wel en niet, hoe communiceer je, hoe kleed je je netjes.”

Gelijkwaardigheid voorop

Binnen het bedrijf is geen onderscheid tussen collega’s. “Iedereen wordt gelijk behandeld,” zegt Remco. “We vieren verjaardagen, organiseren vier keer per jaar een personeelsavond en dat is echt voor iedereen. Ook voor HR en directie is dat genieten.” Volgens Nelie merken collega’s vaak niet eens of iemand een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ heeft. “Alleen de leidinggevende weet het. Ze krijgen geen voorkeursbehandeling.”

Advies aan andere werkgevers

Wat zouden Remco en Nelie willen meegeven aan bedrijven die nog twijfelen over inclusief werkgeverschap.

“Gewoon proberen,” zegt Remco. “Tenzij je de begeleiding écht niet kunt bieden. Maar voor ons is het een verrijking.” Nelie vult aan: “Voor mij was het nieuw, maar ik vind het leuk. Het was even zoeken in het begin, maar het WSP heeft het goed geregeld. Ik kan altijd bij Ingrid terecht. Als je weet waar je moet zijn, gaat het vanzelf. Een collega zegt altijd: mensen die iets niet goed kunnen, blinken ergens anders in uit. Daar moet je naar zoeken. Iedereen is ergens goed in.”