Direct naar content

Patrick Veenendaal heeft op zijn werkervaringsplek bij Sportivate zijn doel voor de toekomst gevonden. Hij wil een opleiding gaan volgen tot gymdocent. Hij hoopt in september te beginnen met deze opleiding, maar komt nu weer in het werkritme tijdens zijn werkervaringsplek bij Sportivate.

Bij Sportivate stimuleren ze kinderen en volwassenen om zoveel mogelijk te bewegen. Twee keer in de week komt een groep sporten vanuit hun re-integratietraject bij de gemeente Amersfoort. Danny de Graaf: “Samen met de afdeling arbeidsintegratie hebben we gekeken: hoe kunnen we een duurzaam project op poten zetten voor mensen die in beweging gebracht moeten worden. Een groep van 8 tot 12 deelnemers komt hier nu voor een periode van een paar maanden sporten en bewegen. Tegelijk zorgt het voor sociale ontmoeting. We voeren gesprekken: hoe gaat het? Wat zijn je doelen? Daar coachen we ze bij.”

Patrick deed in april 2022 mee met deze sportgroep. Hij had een paar jaar niet gewerkt en was op zoek naar wat hij wilde gaan doen. “Toen ben ik op het idee gekomen om ook aan de andere kant te gaan staan, als begeleider. Ik wist nooit welke kant ik op wilde gaan. Ik dacht: misschien is dit het wel wat ik zoek.” Voor Patrick is daarop een werkervaringsplek gecreëerd.

Mensen laten groeien

Op een werkervaringsplek kunnen mensen onder begeleiding werken aan persoonlijke leerdoelen om weer terug te keren in het arbeidsproces. “Het zorgt voor een ritme en structuur.” Patrick gaat een paar keer per week naar bedrijven toe om hen in beweging te brengen. Hij wordt daarbij begeleid door Danny. “We hebben altijd een korte evaluatie: Hoe ging de voorbereiding, uitvoering en wat kunnen we de volgende keer aanpassen? Daarnaast hebben we ook regelmatig gesprekken, hoe gaat het verder. Lukt het met je planning?”

Sportivate heeft Patrick deze kans geboden, omdat hij het door zijn inzet had verdiend. Danny: “Onze organisatie is gebouwd op mensen laten groeien, mensen kansen bieden die ze zelf pakken. Patrick gaf zelf aan: ik zou graag wat meer willen en ik denk dat ik dat kan. We vinden het waardevol dat we op deze manier als organisatie iets voor iemand kunnen doen.”

Patrick is nu echt een collega geworden die mee gaat naar bedrijven. Het werk bevalt hem erg goed: “Ik vind het leuk om te doen, het voelt niet als werk. Daarbij kan ik ervaring opdoen voor de opleiding die ik wil doen voor gymleraar.”

Ook een werkervaringsplek aanbieden?

Wil je als bedrijf ook een werkervaringsplek aanbieden? We zoeken plekken voor kandidaten met een Participatiewet-uitkering die wonen in de gemeente Amersfoort of Leusden. Zij gaan maximaal  een jaar aan de slag op deze plek. Vooraf worden afspraken gemaakt over de start, werktijden, taken, evaluatie en begeleiding. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Sabine van Herwerden en Maaike Verhoef.