Direct naar content

Boerderij van de toekomst voor iedereen

Tuinieren vanaf de bank. Het kan met het online tuinplatform Mijn Boerderijtje. Mijn Boerderijtje is een online platform waarmee iedereen zijn of haar eigen biologische groenten vanaf de bank kan verbouwen. Eén van de initiatiefnemers is Bert ter Maaten, directeur bij TM Techniek en ambassadeur van de campagne Werkgevers met een groot hart van het WSP.

Bert: “Ik werd getipt over een online tuinplatform in Oostenrijk. Ik ben daar naartoe gevlogen en was erg onder de indruk. Alleen kon ik het niet voor elkaar krijgen, dus ik heb de ondernemers William de Koning, Henk den Boer en Rens Boelsma benaderd.”

Via het interactieve online platform geven de deelnemers door welke groenten en kruiden zij willen verbouwen. Ze moeten via de app zelf aangeven wanneer er geploegd, geharkt en water gegeven moet worden. De tuinman krijgt deze opdrachten door via zijn tablet op het land aan de Voskuilerweg in Woudenberg. Hij voert deze taken uit, verzorgt en oogst de groenten, die uiteindelijk bij de deelnemer thuis in de keuken belanden. “Het is net als de populaire spellen Hay Day en Farmville, maar dan in het echt.”

Mijn Boerderijtje heeft de ambitie om de boerderij van de toekomst te zijn. Bert wil het initiatief eerst regionaal en uiteindelijk mondiaal uitbreiden: “Opgegroeid in het buitengebied van Woudenberg liggen mijn roots middenin een agrarische omgeving. Ik zie het als een mooie uitdaging om het traditionele ambacht van akker- en landbouw te verrijken met hedendaagse en toekomstbewuste technieken. Zodat we samen kunnen bijdragen aan een duurzame manier van verbouwen, verzenden en consumeren”.

Duurzaam voor mens en milieu

Mijn Boerderijtje wil mensen helpen weer hun plek te vinden op de arbeidsmarkt. De tuinman krijgt hulp van werkzoekenden die via Mijn Boerderijtje weer in een werkritme komen. Het gaat onder andere om mensen die een uitkering ontvangen en weer aan het werk willen. Zij moeten bijvoorbeeld wennen aan het werkritme of andere persoonlijke problemen aanpakken voor zij weer een betaalde baan kunnen vinden.

Bert: “Wij hadden vanuit TM Techniek al goede contacten met het WSP. Met de werkervaringsplekken bij Mijn Boerderijtje willen we een tussenstap creëren voor mensen die nog niet klaar zijn voor de arbeidsmarkt. Op de werkvloer van TM Techniek is het lastig wanneer mensen niet op tijd komen of regelmatig door ziekte afwezig zijn. Bij Mijn Boerderijtje hebben ze meer ruimte dit te leren en het werkritme weer op te pakken.”
Doel is hen te laten doorstromen naar een betaalde baan. Wanneer zij feeling hebben met de technische kant van het tuinieren, kunnen zij bijvoorbeeld aan het werk bij TM Techniek in Woudenberg.

Gepubliceerd op: 7 juni 2019.

Mijn Boerderijtje