Direct naar content

Perfecte match Speedmeet 33vanLeusden en WSP

Kringloopcentrum Amersfoort – Leusden is met recht een werkgever met het hart op de juiste plaats te noemen. Het bedrijf neemt regelmatig mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan voor werk of stage en biedt verschillende re-integratietrajecten aan zoals Kansjaar. De Kringloop schuift graag aan bij bijeenkomsten van de 99vanAmersfoort. Zo ook bij de Speedmeets die de 33vanLeusden organiseert in samenwerking met het WerkgeversServicepunt regio Amersfoort.

Tijdens de eerste Speedmeet van de 33vanLeusden in september 2017 bij Stichting Voila sprak het Kringloopcentrum net als de Leusdense werkgevers Eikelboom & De Bondt, Bedemzorg, Bloemendal Bouw, Gemeente Leusden, Flexschilder, bakkerij De Kletersteeg en Suez met bijna 30 werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt. Ze kwamen hier in contact met Wiedeke, die nu parttime als medewerker winkel bij Het Kringloopcentrum in Amersfoort werkt.

Wiedeke had na de geboorte van haar kindje 4 jaar niet gewerkt. Ze werd door het UWV en de Gemeente Amersfoort geholpen om weer aan de slag te gaan: “Mijn trajectbegeleider begeleidde mij om weer terug aan het werk te komen na een tijdje eruit te zijn geweest. Eerst zijn we met mijn CV begonnen.  Toen die weer netjes op orde was, zei hij: Dan is het nu tijd voor je om te gaan netwerken. En precies rond die tijd kwam deze Speedmeet voorbij in Leusden.”

Gelijk een klik
Wiedeke ontving van tevoren een overzicht met welke werkgevers aanwezig zouden zijn. “Ik zag de Kringloop en dacht: daar zou ik wel willen werken. Ik zat binnen 5 minuten bij Mieke aan tafel.”
Het klikte meteen tussen Wiedeke en Mieke Bleij, directeur van het Kringloopcentrum. Een week na de speedmeet nam de Kringloop contact op met Wiedeke om te praten over een parttime baan als medewerker winkel. Paul Smits, hoofd winkel: “Dat kwam toen mooi samen. We zochten iemand voor een paar uur per week. Mieke kwam vol enthousiasme terug, dus dat hebben we gelijk opgepakt.”

Mieke sprak met Wiedeke over het Kansjaar, maar Wiedeke was zo enthousiast over de Kringloop dat ze liever inging op een openstaande vacature. Kandidaten van Kansjaar komen maximaal een jaar in dienst bij het Kringloopcentrum en doen zo’n jaar zo breed mogelijk werkervaring. Een accountmanager van WSP regio Amersfoort begeleidt hen bij het vinden van een baan in het Kansjaar.

Het Kringloopcentrum begon aan Kansjaar vanuit maatschappelijke betrokkenheid. HR-consultant Maaike Landheer vertelt: “Het is erg waardevol voor ons bedrijf om partner te zijn in Kansjaar. Wij zijn met Kansjaar gestart om iets terug te kunnen doen voor de maatschappij. Maar wij krijgen er ook veel voor terug! Gemotiveerde, frisse, hardwerkende mensen die graag laten zien wat ze kunnen. En ze staan open voor begeleiding en feedback om te kunnen groeien. En het mooiste van alles is dat deze ‘kanshebbers’ meestal ook binnen het jaar een betaalde baan vinden. Van dat succes genieten wij ook.”

Speedmeet toekomstige manier van solliciteren
Wiedeke denkt niet dat ze bij de Kringloop had gewerkt zonder de speedmeet. “Misschien had ik dan gesolliciteerd als ik een vacature had gezien. Maar ik denk niet dat ik hier zo naar binnen was gestapt en naar een baan had gevraagd, hoewel het best had gekund. De informele sfeer tijdens de Speedmeet voelde als een steuntje in de rug. Waar het anders uit jezelf moet komen, dat is niet voor iedereen weggelegd.”

Ook Paul Smits ziet een Speedmeet en netwerken als dé manier voor het vinden van een baan in de toekomst. “Een sollicitatiebrief is leuk, maar je moet het van je netwerk hebben. Ik denk dat netwerken ook voor een bedrijf belangrijk is. Misschien heb je nu niemand nodig, maar in de toekomst wel. Vooral  nu, in de tijd dat mensen makkelijker een baan vinden. Goede mensen zijn schaars aan het worden. We zijn hier ook bereid om mensen een kans te geven om hun draai weer te vinden, hun talent te vinden.”

Minimaatschappij
Haar draai heeft Wiedeke zeker gevonden tussen de tweedehands spullen, vertelt Wiedeke vol enthousiasme: “Ik ben van plan hier nog een tijdje te blijven. Het team inspireert me. En de spulletjes. Snuffelen kan ik heel goed. Ik vind het veelzijdige van het bedrijf uitdagend.  Er is nog zoveel te ontdekken, te leren en te specificeren. Ik heb het idee dat hier heel veel mogelijk is om binnen je functie en je uren te ontwikkelen. Dat vind ik wel het mooist aan dit bedrijf, het is een soort minimaatschappij in de maatschappij. Het is minimaal hiërarchisch, niet zo vast omlijnd. Wow, bijna alles kan heb ik het idee”.
Op 17 mei heeft het Kringloopcentrum in Leusden zelf een Speedmeet gehost tussen de tweedehands spullen. Nav deze bijeenkomst gaan zij verder in gesprek met een werkzoekende voor vrijwilligerswerk.

Gepubliceerd in 2018.