Direct naar content

G4S Training & Safety heeft op een creatieve manier invulling gegeven aan hun Social Return verplichting bij de Gemeente Amersfoort. Zij trainden verschillende groepen medewerkers van het Kringloopcentrum Amersfoort – Leusden in het omgaan met publiek en het ongewenst gedrag van klanten.

G4S Training & Safety verzorgt voor de gemeente Amersfoort alle trainingen en materialen op het gebied van veiligheid en ondersteunt onder andere bij de ontruimingsoefeningen en de Dag van de BHV. Bij het verkrijgen van deze opdracht, moeten zij een deel van de opdrachtsom investeren in een Social Return verplichting (SROI). Zij doen dit onder andere met deze trainingen.

Invulling SROI is ook maatwerk

Bouke Jansen werkt als accountmanager bij G4S Training & Safety. Zij heeft voor deze invulling contact gehad met Roy Koppenol, accountmanager Social Return bij het WSP regio Amersfoort. “Met Roy heb ik onze mogelijkheden en ideeën besproken. Zo kom je samen op veel verschillende mogelijkheden voor de invulling en mooie projecten die een meerwaarde kunnen bieden. Ik vertelde hem over de mogelijkheden voor trainingen bij bv Voedselbanken of andere sociale organisaties binnen gemeenten. Toen vertelde Roy dat bij de Kringloopwinkels een trainingsbehoefte lag.”

Het Kringloopcentrum had geen behoefte aan een BHV-training zoals G4S regelmatig geeft, maar juist aan omgaan met publiek en ongewenst gedrag. Bouke: “Tijdens een afspraak hebben we de opzet van de trainingen besproken en de mogelijkheden en de contactpersonen hebben ons input gegeven voor de trainingen. Daarop heeft onze trainer Harry Reijersen een aantal scenario’s uitgewerkt over omgaan met publiek, op basis van hun risico’s. Net zoals al onze trainingen maatwerk zijn, is de invulling van Social Return ook maatwerk.”

Er wordt steeds vaker creatiever nagedacht: hoe kunnen we nu toch met elkaar de SROI-verplichting invullen. Deze trainingen zijn daar echt een mooi voorbeeld van.
Roy Koppenol

Creatieve invulling

Het doel van Social Return is om mensen aan het werk te helpen of om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Dit kunnen mensen zijn met afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook stageplekken voor mbo-studenten. De gemeente Amersfoort maakt voor de invulling van Social Return gebruik van de bouwblokken methode. Daardoor kan ook creatief worden gekeken hoe Social Return het beste kan worden ingevuld. Roy: “Nu is er overal krapte, dus we kunnen niet altijd de match maken. Er wordt steeds vaker creatiever nagedacht: hoe kunnen we nu toch met elkaar de SROI-verplichting invullen. Deze trainingen zijn daar echt een mooi voorbeeld van. Bij het Kringloopcentrum werken veel mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder cliënten van de gemeente die een werkervaringsplaats vervullen. Door deze training zijn zij nu weer sterker geworden in hun weerbaarheid en geeft dit hen weer kansen in de toekomst.”

Win-win-win-winsituatie

Het is een voorbeeld waar alle partijen wat aan hebben, vindt Roy: “Zo zie je dat het echt een win – win – winsituatie is. Waarbij het voor ons een leuke invulling is, het voor G4S Training & Safety in de lijn van hun corebusiness en een mooie invulling van de SR verplichting en daarnaast wordt de sociale organisatie van het Kringloopcentrum versterkt én ook versterken we hierdoor de mensen van het Kringloopcentrum zelf.”

Joost Storm van Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden beaamt dat de groep enthousiast was. Vijf dagdelen kwam trainer Harry Reijersen naar hen toe. “We kunnen nu beter inspelen op ongewenst gedrag van klanten. Het Kringloopcentrum is nu tot over onze oren toegerust om op een vriendelijke en toch effectieve manier te reageren op verschijnselen als diefstal en agressie.”

Wil je ook hulp bij de invulling van SROI? Kijk op onze pagina over Social Return.