Direct naar content

Khaled Al-Horaibi wilde na zijn aankomst in Nederland graag weer zijn eigen beroep uitoefenen. Hij is blij dat hij nu als tekenaar bij Bloemendal Bouw aan het werk is. Dit is gelukt door zijn harde werk en een goede samenwerking tussen het Leusdense bouwbedrijf, Integratiewerk en het WerkgeversServicepunt (WSP) regio Amersfoort.

Jan Costa, Khaled, Marjan van de Bor en Petra Hagen

Khaled heeft in Maleisië een opleiding civiele engineering gevolgd en 1,5 jaar in Saudi Arabië gewerkt als civil engineer. “Toen kwam ik naar Nederland. Ik heb bijna 2 jaar niet gewerkt. Ik heb mijn contactpersoon bij Integratiewerk gevraagd om te werken.” Marjan van de Bor van Integratiewerk begeleidt Khaled bij zijn inburgering. “We zorgen in het begin dat alles privé goed loopt, daarna start je met inburgeringslessen. Khaled heeft zelf initiatief genomen om te gaan werken. Via Jeannet Bijker van het WSP kon hij op deze oefenplek bij Bloemendal Bouw beginnen.” “Ik kon hier mijn beroep uitoefenen. De taal oefenen. Ik heb bijna 1 jaar taalstage bij Bloemendal Bouw gedaan, daarna kreeg ik een contract als tekenaar.”

Directeur Jan Costa van Bloemendal Bouw gaf Khaled graag een kans. “Door deze markt en de mensen die we in de techniek tekort komen, hebben we meestal wel plek voor mensen zoals Khaled. Hij heeft een bouwkundige en civiele achtergrond, het tekenen gaat digitaal, dus we hebben voldoende werk voor hem te doen.”

In het begin werkte Khaled twee dagen en volgde hij drie dagen Nederlandse les. Marjan: “Khaled heeft stap voor stap naar een contract gewerkt. Dat is een hele mooie weg. In de praktijk leer je de taal veel beter. Een voorbeeld voor veel andere inburgeraars.”

Bouwstenen voor taalcoaching op maat

Het leren van de taal ging niet vanzelf. Om zijn Nederlands te verbeteren, heeft Khaled hulp gehad van taalcoach Petra Hagen. Elke vrijdag kwam zij 2 uur lang naar het bouwbedrijf om de taal te oefenen. “Ze heeft me geleerd hoe ik professionele e-mails moet schrijven bijvoorbeeld. Hoe kan ik iets vragen of informatie geven?” Petra Hagen: “We hebben bekeken waar Khaled en Bloemendal Bouw tegenaan liepen. We zijn 10 weken aan de slag gegaan met e-mail- en telefoontraining, vakjargon, maar ook een stukje small talk met collega’s.”

Ze gingen aan de slag vanaf het beginniveau van Khaled. “Dat was torenhoog. Ik kon heel goed zien dat Khaled in Saudi Arabië al gewend was om mails te schrijven en zakelijke gesprekken te voeren. We hebben bouwstenen gemaakt; wat heb je nodig en hoe pakken ze het normaal bij Bloemendal Bouw aan? Ieder bedrijf heeft zijn eigen manier van communiceren. Hier gaat het kort en bondig, dus dat deden wij ook in de training. Bijvoorbeeld met een offerte die we samen gingen opmaken, dan keken we hoe doet Bloemendal dit? Hij had al veel kennis, weet hoe hij moet studeren. Het was voor mij een feestje om hem te begeleiden.”

Ik prijs mezelf gelukkig

Dankzij de taalcoaching gaat de communicatie een stuk beter. Jan: “Het mooie is wel dat we nu zoveel mogelijk Nederlands tegen hem praten op het werk. Als hij het niet goed snapt, switchen we even naar Engels. Onze werkvoorbereider praat gewoon Nederlands met hem en hij begrijpt het goed. Het praten gaat soms lastiger. Op de bouwplaats zelf wordt minder Engels gepraat. Daar moet hij ook met de uitvoerder dingen meten en op papier zetten. Hij weet goed hoe hij daarmee overweg moet gaan.”

Khaled probeert zoveel mogelijk Nederlands te praten. “Ik vind het leuk om met Nederlanders contact te maken. Ik heb in mijn vrije tijd een taalcoach. Eén keer in de twee weken ga ik een paar uur naar hem en zijn kinderen toe. Ik probeer zo de taal te oefenen. Het blijft moeilijk. Iedereen hier spreekt Engels. Dus als ik het lastig vind, stap ik over naar Engels.”

Na zijn taalstage, kreeg Khaled een contract als tekenaar voor vier dagen in de week. Khaled is erg blij met de kans die hij heeft gekregen. “Ik prijs mezelf gelukkig dat ik bij Bloemendal Bouw kan werken en mijn beroep kan doen. Iedereen helpt me, het is makkelijk om informatie te vinden. Ik hoop dat ik steeds beter wordt en iedereen tevreden is. Dit is voor mij nog maar het begin.”