Direct naar content

Bij Ikea Amersfoort zijn maandag 4 maart acht nieuwe medewerkers met een vluchtelingenachtergrond gestart. Zij doen mee aan het Skills for Employment programma van Ikea. In dit programma biedt het woonwarenhuis samen met partners zoals het WerkgeversServicepunt (WSP) regio Amersfoort en Refugee Talent Hub een drie maanden durende stage aan waarin zij op verschillende afdelingen meewerken. Tegelijk krijgen ze een intensieve taalcursus, job coaching en mentoring op de werkvloer.

Tijdens de kick off deze maandagochtend is wethouder Nadya Aboyaakoub – Akkouh, voorzitter van het Regionaal Werkbedrijf, aanwezig. “Ik vind heel mooi aan Ikea dat ze mensen die het moeilijker hebben een kans geven.” Ze wenst de kandidaten heel veel succes. “Het is fijn dat rekening gehouden kan worden met jouw verhaal. Het werkt wel allebei de kanten op. Stel ook vragen, anders kom je niet verder. Gun dat je hier thuis mag zijn en dat je jezelf hier kan ontwikkelen.”

Zowel de deelnemers als IKEA-medewerkers krijgen een interculturele vaardigheidstraining. Ikea: “We willen dat iedereen zich welkom voelt bij Ikea. Dat geldt voor de bezoekers, maar ook voor onze medewerkers. We willen verantwoordelijkheid nemen voor de vluchtelingen die steeds meer naar Nederland komen.”

De acht nieuwe medewerkers zijn vluchtelingen en statushouders die nu in Amersfoort en Nijkerk wonen. Ze zijn aangedragen door Jurn van Middelaar, Ramin Kambakhsh en Charita Maikoe van het WerkgeversServicepunt regio Amersfoort. Na diverse selectiedagen en een Meet en Greet bij Ikea zijn ze geselecteerd om aan deze stage te beginnen. Vandaag is de eerste dag. Ze volgen de eerste trainingen, ontvangen de bedrijfskleding en krijgen  een rondleiding door de winkel.

Accountmanager Jurn van Middelaar is erg enthousiast over het project: “Fijn aan dit project is dat er altijd een begeleider beschikbaar is voor de deelnemers.” Charita Maikoe vult aan: “Het is ook heel bijzonder dat ze elke donderdag taalles op de werkvloer krijgen.”

De deelnemers gaan de komende weken aan de slag op de diverse afdelingen: IKEA-food, logistiek, sales en customer relations.  Na de stage krijgen ze een contract bij IKEA aangeboden.

Het is het derde jaar dat Ikea Amersfoort een groep vluchtelingen en statushouders deze kans biedt. Vanuit de vorige twee jaren hebben zes medewerkers een vast contract gekregen.