Direct naar content

Bedrijven in Amersfoort kunnen een Social Return verplichting vanaf nu ook invullen met behulp van Power Certificaten van Everyday Heroes.  Door een certificaat aan te schaffen, zorg je voor de financiële middelen waarmee Everyday Heroes één of meerdere mensen aan een betaalde baan kan helpen.

Met een Power Certificaat neem je de laatste hindernissen weg die een baan in de weg staan. Denk aan een opleiding, rijbewijs of begeleiding op maat.

Het eerste Amersfoortse Power Certificaat

Amerpoort kocht in april 2021 als eerste Amersfoorts bedrijf Power Certificaten bij Everyday Heroes als Social Return bijdrage ten behoeve van de Gemeente Amersfoort. Hiermee kan de heer Yusuf zijn vrachtwagenrijbewijs halen.

De heer Yusuf woont ruim vijf jaar met zijn gezin in Nederland. Hij wil graag werken om voor zijn gezin te kunnen zorgen. Hij werkte in zijn thuisland Syrië altijd als chauffeur. “Hier in Nederland zou ik ook graag vrachtwagenchauffeur willen worden. Op dit moment ben ik chauffeur en bezorg ik pakketten voor PostNL. Maar heel graag zou ik mijn groot rijbewijs willen halen, zodat ik een betere baan en een beter inkomen krijg.”

Als hij in Nederland zijn vrachtwagenrijbewijs haalt, zal er veel meer werk voor hem zijn. Tijdens de lockdown kon hij geen rijlessen volgen. Daarom is hij, gedreven als hij is, in de tussentijd zelfstandig gaan bezorgen voor PostNL. Dankzij de Power Certificaten van Amerpoort kan zijn opleiding voor een groot rijbewijs vergoed worden. Inmiddels is hij aan zijn rijlessen begonnen bij Verkeersschool Koelewijn.

“Zodra ik mijn groot rijbewijs heb, kan ik aan de slag bij Nes Logistic. Ik ben heel erg blij en tevreden met mijn opleiding bij Verkeersschool Koelewijn en ik ga ontzettend mijn best om het rijbewijs te halen. Het examen lijkt me nu nog een beetje moeilijk, omdat de Nederlandse taal voor mij nog een beetje lastig is, maar ik weet zeker dat ik het ga redden.”

Social Return

Niet iedereen neemt even gemakkelijk deel aan het arbeidsproces. De overheid wil kansen creëren voor mensen die moeilijker aan het werk komen. Dit doet zij door bij inkopen en aanbestedingen de opdrachtnemer te stimuleren om bij de uitvoer ook kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te betrekken. Dit versterkt hun positie op de arbeidsmarkt en brengt nieuwe kansen. Deze aanpak wordt social return genoemd. Er zijn verschillende mogelijkheden voor Social Return.

Marloes van der Heide ondersteunt vanuit het WSP regio Amersfoort alle aanvragen rondom SROI. Marloes: “Social Return is maatwerk. Ik ben creatief in het bedenken van kansen en mogelijkheden voor de invulling van Social Return. Samen met de opdrachtnemer maak ik een plan voor de invulling. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van arbeidsplaatsen, inkopen bij een sociale onderneming of het uitvoeren van een maatschappelijke activiteit.”

Meer informatie

Wil jij ook persoonlijk advies over jouw invulling? Of heb je andere vragen over Social Return? Kijk voor meer informatie op onze pagina over Social Return  of mail naar [email protected].