Direct naar content

Op 8 maart 2023 hebben Frank en Charlotte Nieuwland van familiebedrijf Newasco Textielreiniging het certificaat Taalakkoord ontvangen uit handen van Hans Eijsink en Gerland Bijkerk van het Leerwerkloket regio Amersfoort. Daarmee is Newasco een erkend ambassadeur van het Taalakkoord. Ze helpen taal op de werkvloer bespreekbaar te maken en mensen bij te scholen.

Newasco faciliteert en stimuleert al jaren het begeleiden van werknemers op de werkvloer met betrekking tot taal. Naar aanleiding van een initiatief van MBO Amersfoort, hebben zij een subsidie van de gemeente gekregen om een taaltraject op te zetten.

Vooruitgang door taaltraining

Bij Newasco in Amersfoort lopen ontzettend veel verschillende nationaliteiten rond. Ook mensen die nog helemaal geen Nederlands spreken. Voor die mensen wordt een keer per jaar een aantal weken lang een taaltraining georganiseerd. Dit is deels onder werktijd. Hier is erg veel belangstelling voor. Vooral jongeren die de taal snel oppakken en in het bedrijf kunnen doorgroeien zijn erg gemotiveerd.

Er wordt tijdens de training veel vooruitgang geboekt. Wel is het belangrijk dat er zowel tijdens het werk als buiten het werk verder mee aan de slag wordt gegaan. Frank: “Het is bijvoorbeeld heel makkelijk om op het werk je eigen maatje op te zoeken die dezelfde taal spreekt. En thuis spreek je al snel je moedertaal. Wij proberen daarom op zoek te gaan naar bijvoorbeeld een buddy die al Nederlands spreekt, die kan dan tijdens het werk gekoppeld worden aan een werknemer die de training volgt.”

Newasco ontvangt taalcertificaat
Newasco ontvangt taalcertificaat

Taalakkoord

Je kunt je als werkgever aansluiten bij het Taalakkoord Werkgevers. Binnen het Taalakkoord zet je samen met andere werkgevers in op taal en deel je kennis en ervaringen. Het Taalakkoord Werkgevers wordt uitgevoerd door de Leerwerkloketten en is een initiatief van het ministerie van SZW. Bekijk voor meer informatie de Centrale Boodschap Taalakkoord en de Toolkit Taalakkoord. Wil je ook aansluiten bij het Taalakkoord? Neem dan contact op met het Leerwerkloket regio Amersfoort.