Direct naar content

Een groep van 80 Oekraïense vluchtelingen is op dinsdagmiddag 5 juli in gesprek gegaan met werkgevers over de mogelijkheden van werk. Zij deden dit op de Meet en Greet die het WerkgeversServicepunt (WSP) regio Amersfoort organiseerde in samenwerking met de Gemeente Leusden. De Meet en Greet was toegankelijk voor alle werkzoekenden uit de arbeidsmarktregio Amersfoort.

Locatie was de opvanglocatie aan de Storkstraat in Leusden. Veel Oekraïense vluchtelingen die hier verblijven, kwamen naar de banenmarkt om in gesprek te gaan met de werkgevers. Onder andere McDonald’s, Thermen Soesterberg, Beweging 3.0, Hotel Van der Valk, Gilde Personeel en Timing waren aanwezig.

Grote groep aan het werk via de Cervo Group

De Cervo Group uit Bunschoten was aanwezig op de Meet en Greet in Leusden, maar ook eerder op de Meet & Greet in Woudenberg. Het bedrijf voelt een maatschappelijke verantwoordelijkheid om iets te kunnen betekenen voor de Oekraïense vluchtelingen. Harm Jan Smit van de Cervo Group: “Wij zijn een uitzendbureau dat al veel met arbeidsmigranten werkt. Het is ons dus niet onbekend. Daarnaast hebben wij een Oekraïense collega. Toen de oorlog net uitbrak, hebben we direct een hulpverleningsactie op touw gezet. We hoorden via haar dat de mensen zich graag nuttig willen maken en aan het werk willen. Dat kunnen wij hen bieden.”

We voelen een maatschappelijke verantwoordelijkheid om iets te doen voor de Oekraïense vluchtelingen.
Harm Jan Smit van Cervo Group

De Cervo Group werkt met klanten in de productie en logistiek die het al gewend zijn om met arbeidsmigranten te werken. Ze hebben al een grote groep vluchtelingen een baan aangeboden. In de regio Amersfoort werken nu 30 Oekraïense vluchtelingen en door het hele land meer dan honderd. Voor hen is dit een mooie kans. “Ze kunnen zich op deze manier nuttig maken, wat ze belangrijk vinden. Ook verdienen ze nu geld voor het thuisfront.”

Het helpt daarbij dat de collega uit Oekraïne haar contacten heeft. “Het is fijn dat we goed met hen kunnen communiceren. Zij kunnen daardoor hun verhaal kwijt. Maar het is een totaal andere groep dan andere arbeidsmigranten. Ze komen uit een hele andere situatie, dus je moet met andere factoren rekening houden.” Zo is de Engelse taal soms een probleem. “Ze werken veel in groepen. Dus als 1 van hen Engels spreekt, werkt dat ook.” Cervo Group regelt het vervoer van en naar het werk voor hen. Ook melden ze de werknemers aan bij UWV.

Cervo Group blijft zich zo lang de oorlog duurt inzetten voor de Oekraïense vluchtelingen. “Bijkomend voordeel is dat ze erg gemotiveerd zijn. Ze zijn nooit ziek en ploegendiensten zijn geen probleem. Daarnaast hebben ze huisvesting. Zolang de mogelijkheid er is dat ze kunnen werken. verwacht ik dat steeds meer bedrijven hier gebruik van maken.”

H&M

Ook Yasmin Chammas van H&M was aanwezig. “Wij willen graag iedereen een kans geven om bij H&M te komen werken, achtergrond speelt hierbij geen rol. Zo luidt ook een van onze waarden: ‘be yourself & more’. Wij leven mee met de vluchtelingen en bieden ze graag een kans om ze te helpen aan een baan in de situatie waarin ze nu verkeren.”

Zij bood die dag direct al iemand een baan aan. “Zij komt deze week op gesprek in de winkel. Over een andere persoon waren we ook erg enthousiast en ook haar hebben we een baan aangeboden. Zij had alleen nog geen BSN nummer dus daar wachten wij nog op.” Daarnaast hebben ze contactgegevens uitgewisseld met een aantal mensen die contact zoeken zodra zij hun BSN nummer hebben en aan het werk kunnen.

Het WSP regio Amersfoort heeft meerdere Meet en Greets gehouden voor werkgevers om in contact te komen met Oekraïense vluchtelingen. Daarnaast hebben recruiters diverse voorlichtingen gegeven op de opvanglocaties.