Direct naar content

Op dinsdag 11 oktober heeft cultureel antropologe Jitske Kramer een zaal vol werkgevers en medewerkers van het WerkgeversServicepunt regio Amersfoort geïnspireerd. In Theater Streams De Breede beek gaf zij de lezing Join the Jam over inclusie en diversiteit. Hierin vertelde ze aan de hand van ervaringen tijdens haar reizen over de noodzaak van inclusie.

Jitske wisselde deze snelcursus in antropologie af met spoken word en visual graphics. Zij werd daarbij muzikaal ondersteund door een violist en trompettist. De muziek en woorden zorgden ervoor dat iedereen in de zaal geïnspireerd en geraakt werd.

“Heel tof en inspiratievol met inzichten die we op werk maar ook privé kunnen gebruiken.”

“Wat een mooie bijeenkomst. Jitske: je hebt er een fan bij! Wat kun je toch prachtig vertellen over diversiteit en inclusie. Veel inzichten en stof om over na te denken, nou eigenlijk om meteen wat mee te doen.”

Nog nooit eerder gehoord van de termen ‘dominantie blindheid’ en minderheidsstress’. Deze sessie zet aan tot denken. Of nog beter: tot doen. Meedoen, meepraten en meebeslissen.
Eén van de aanwezige werkgevers

De lezing liet iedereen nadenken over wat je kan en wil doen om iedereen in de samenleving te betrekken. Jitske gaf voorbeelden van situaties waarin dat nog niet gebeurt en vuurde veel vragen af op het publiek om over na te denken. Hoe kun je verschil maken in jouw leven of in jouw organisatie? Sta je daarbij open voor nieuwe manieren en andere denkwijzen? Mogen mensen meedoen, maar vooral ook meepraten en meebeslissen?

De middag werd geopend en afgesloten door wethouder Nadya Aboyaakoub – Akkouh van de Gemeente Amersfoort. Als voorzitter van het Regionaal Werkbedrijf zet zij zich in voor een inclusieve arbeidsmarkt. Zij trapte de bijeenkomst af met een voorbeeld uit haar eigen leven waaruit blijkt dat inclusie erg belangrijk is.

Netwerkborrel

Na de lezing was er een netwerkborrel in het restaurant van het theater waarin iedereen met elkaar kon kennis maken en om verder in gesprek te gaan over deze inspirerende ervaring.