Direct naar content

Zelf eens een shovel bedienen, lassen of plaatsnemen in een kraansimulator. Meer dan 150 bezoekers hebben zaterdag 10 juni 2023 uiteenlopende technische beroepen uitgeprobeerd tijdens de Techniek Doe Dag bij het UW-bedrijf in Utrecht. De potentiële nieuwe technici konden zelf de handen uit de mouwen steken bij ruim 30 technische bedrijven uit de regio Utrecht, Amersfoort en de Gooi en Vechtstreek die zich op de dag presenteerden.  

Doel van de dag is om mensen van alle leeftijden kennis laten maken met werken in de techniek en bouw. Zo konden de bezoekers bijvoorbeeld zelf lassen, aan auto’s sleutelen, metselen of een robot programmeren.  

Opening Techniek Doe Dag door doorknippen van een stalen veer.

Amersfoortse opening 

Met het doorknippen van een stalen veer opende de Amersfoortse wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh de dag. Aboyaakoub-Akkouh: “Al jaren en nog altijd zijn er te weinig mensen werkzaam in de techniek. Terwijl onze samenleving niet zonder deze mensen kan. Ik vind het daarom belangrijk dat we iedereen die iets wil in de techniek of daarover twijfelt een kans geven. Via opleiding, omscholing, als nieuwkomer, herstarter of zij-instromer. Samen kijken naar wat iemand kan of kan leren om een vliegende start te maken.” 

Bij de opening vertelde de Amersfoortse Shirley Janszen haar verhaal. Zij heeft in 2022 meegedaan aan de Techniek Doe Dag en kon door middel van een voucher van het Servicepunt Techniek een lasopleiding succesvol doorlopen.  

Technische branche zoekt personeel 

De initiatiefnemers van de Techniek Doe Dag zijn de WerkgeversServicepunten en Leerwerkloketten in de regio’s Utrecht, Amersfoort en Gooi & Vechtstreek en het Servicepunt Techniek. Bedrijven in de sectoren techniek en bouw staan te springen om nieuw personeel en willen daarom zoveel mogelijk mensen interesseren in een technisch beroep. De huidige jongere generatie kan straks uit minstens vijf banen kiezen in de techniek. 

Dit jaar lag er extra accent op scholing. In de scholingshoek met onder andere de Beroepentuin, ROC Midden Nederland, Make Center, Hogeschool Utrecht en de Leerwerkloketten konden mensen bij  interesse in het vak direct in gesprek over zij-instroom en opleidingsmogelijkheden. Mensen die werk zoeken of met werkloosheid worden bedreigd, kunnen met hulp van deze organisaties scholing volgen en daarmee een passende functie vervullen in de bouw-, metaal-, elektro -en installatietechniek. 

Vanaf het WSP regio Amersfoort aan de Stadsring reden twintig werkzoekenden uit de regio Amersfoort mee in een bus naar de Techniek Doe Dag.