Direct naar content

In het eerste kwartaal van 2024 nam de spanning op de arbeidsmarkt licht af. De arbeidsmarkt blijft echter nog steeds krap, blijkt uit de UWV Spanningsindicator. De arbeidsmarkt biedt dus nog steeds volop kansen voor werkzoekenden. Vandaag wordt ook de lijst met kansrijke beroepen gepubliceerd. Nieuwe kansrijke beroepen zijn onder andere fitnessinstructeur en docent maatschappelijke vakken. Verkoopmedewerkers huishoudelijke – en cadeauartikelen hebben daarentegen een minder goede kans op een baan.

Nieuwe kansrijke beroepen

UWV benoemt honderden beroepen met goede baankansen, verdeeld over verschillende richtingen en niveaus. In 2024 zijn er weer nieuwe kansrijke beroepen bijgekomen. Op mbo-niveau zijn dat bijvoorbeeld reisadviseurs, fitnessinstructeurs en schoenmakers. Ook op hbo of wo niveau zijn er nieuwe kansrijke beroepen bijgekomen, waaronder docenten maatschappelijke vakken (zoals maatschappijleer en aardrijkskunde), advocaten en hydrologen en adviseurs waterbeheer.

Blijvende tekorten

“Maar de meeste beroepen op de lijst zijn al jarenlang kansrijk,” vertelt Stef Molleman, arbeidsmarktadviseur bij UWV. ‘We verwachten dat veel van deze beroepen dat zullen blijven door grote veranderingen en maatschappelijke opgaven waar we mee te maken hebben. Het gaat vaak om beroepen in sectoren als zorg, onderwijs, techniek en ict.”

Beroepen met minder goede baankansen

Het verslechterde economische beeld zien we terug in het aantal faillissementen dat bij UWV wordt gemeld. Over de eerste vijf maanden van 2024 waren er veel meer bedrijven (+35%) ten opzichte van vorig jaar, die de lonen van hun werknemers niet meer konden betalen. Ondanks de krappe arbeidsmarkt zijn er daarom ook enkele richtingen waar op dit moment minder goede kansen zijn om aan het werk te komen, zoals verkoopmedewerkers huishoudelijke – en cadeauartikelen. Een aantal winkels in het segment huishoudelijke artikelen en cadeauartikelen heeft financiële problemen of is recent failliet gegaan.

UWV helpt bij beroepskeuze

“Overal lees je over de grote personeelstekorten op de arbeidsmarkt. Maar welke beroepen zijn dan vervolgens kansrijk voor werkzoekenden die aan de slag willen? Het is belangrijk om ieder jaar in kaart te brengen welke beroepen dat precies zijn, zeker ook gezien de veranderingen op de arbeidsmarkt,” vertelt Molleman. “De lijst biedt perspectief voor iedereen die zich wil oriënteren op de arbeidsmarkt. Loopbaanbegeleiders kunnen met behulp van deze lijst werkzoekenden op weg helpen in de richting van werk.”

Werkzoekenden krijgen bij het kiezen van een passend beroep hulp van UWV. Kansrijke beroepen zijn te vinden op de pagina Beroepskeuze. Hier vinden werkzoekenden een passend beroep in de eigen regio. Ook kunnen werkzoekenden ontdekken welke kansrijke beroepen vergelijkbaar zijn met hun huidige beroep, en welke beroepen aansluiten bij hun kwaliteiten en vaardigheden.

Bekijk

> kansrijke beroepen

> kansarme beroepen

> spanningsindicator