Direct naar content

“Wij geven werkzoekenden die kunnen leren graag een kans”

Bert ter Maaten richt in 2005 TM Techniek op. TM Techniek verzorgt de aanleg en renovatie van gas-, water- en elektraleidingen door heel Nederland. Het is Bert zijn droom om jongeren het vak bij te brengen. En dat is precies wat hij nu doet binnen zijn bedrijf aan de Voskuilerweg in Woudenberg. Hier is namelijk ook het EduCenter gevestigd. De jongeren werken overdag voor TM Techniek en leren in de avonduren het vak.

Directeur Bert ter Maaten: “We hebben goede leermeesters en goede partners. Voordat de jongens de begincertificaten hebben, kunnen ze mee naar klussen bij deze partners. Onze vaste krachten nemen de jongens mee op sleeptouw. Ze vertellen hen dat zij ook zo begonnen zijn.”

Veel van de werknemers van TM Techniek zijn hier begonnen zonder dat ze ervaring hadden, vertelt bedrijfsleider Anton Maasse. “Natuurlijk willen wij de perfecte kandidaten ontvangen. Maar mensen die al ervaring in het vak hebben, zijn lastig te vinden. We geven werkzoekenden die willen leren graag een kans. Daar bestaan wij uit.”

Ze krijgen hier gemotiveerde mensen voor terug die binnen TM Techniek aan het werk blijven. Bert: “Als je veel trammelant hebt meegemaakt in het verleden en je hebt het op je werk naar je zin, dan blijf je ook en grijp je de kans.” Anton ziet dit bij veel van de jongens die starten bij TM Techniek ook gebeuren. “Dat is wel de cultuur van het bedrijf. Op 10 procent na zijn we allemaal van straat afgeplukt of via het WSP of een vriend gekomen. Met de opleiding beginnen met meegraven en uiteindelijk monteur worden. We hebben jongens die nu op niveau 4 werken, maar echt van onderaf zijn begonnen. Sommigen stromen ook door naar opdrachtgever. We zijn er trots op dat we dat bereikt hebben.”

Samenwerking met het WSP

Samen met het WSP is TM Techniek altijd op zoek naar nieuwe medewerkers. Anton: “We hebben meerdere mensen via het WSP regio Amersfoort aangenomen. We hebben op kantoor bijvoorbeeld onze Beau. Een jonge jongen, goed met computers. Hij begon drie maanden geleden met een paar uur per week. Nu ondersteunt hij ons 5 dagen van 5 uur.”
Daarnaast is statushouder Adam nu een half jaar in dienst bij TM Techniek. “Met Adam gaat het super. Ik had dat altijd een beetje afgehouden omdat je binnen de infra wel de Nederlandse taal machtig moet zijn. Onze accountmanager Jeannet Bijker gaf aan dat we het met Adam wel konden proberen. Ik was verrast door zijn taal niveau.” Toch was het in de praktijk soms wel lastig. “Hij zakte door de taal bijvoorbeeld voor zijn examen. We hebben toen speciaal tijd voor hem vrijgemaakt. In de pauzes heeft hij samen met monteur Johan, die hem begeleidde, het boek doorgelopen. Hij slaagde toen met 98 procent. Dat gebeurt bijna niet, dat is heel gaaf.” Bert: “Hij doet echt zijn best om erbij te horen. En iedereen accepteert hem ook.”

We kunnen ze veel leren

TM Techniek maakt daarbij ook gebruik van een jobcoach: “Iemand die het bedrijf kent. Hij spreekt onze taal.” Het werkt ook dat de medewerkers elkaar kunnen inspireren. Bert: “In elke bus waar de nieuwe medewerkers instappen, zit iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Ze zien dat het serieus en dat ze zelf kunnen werken aan een goede toekomst.” Anton: “We kunnen ze veel leren. Dat is ons voordeel. Ze kunnen doorgroeien.” Daarbij geven we ze ook veel kansen. “Andere bedrijven zeggen: jullie zijn helemaal gek, dat je zoveel dingen voor je mensen doet. Maar we hebben ze ook nodig. We hebben nu 50 werknemers. Geven we de jongens geen kans, dan hadden we misschien maar 15 werknemers.

Mijn Boerderijtje

Ook mensen die nog niet klaar zijn om aan het werk te gaan wil Bert helpen. Dit doet hij met Mijn Boerderijtje, een online tuinplatform dat hij in 2019 is begonnen. De tuinman krijgt hulp van werkzoekenden die via Mijn Boerderijtje weer in een werkritme komen. Lees het verhaal van Mijn Boerderijtje

Gepubliceerd op: 16 september 2019.

TM Techniek