Direct naar content

Gemeente Amersfoort en het Leerwerkloket regio Amersfoort hebben donderdag 9 september 2021 online de inspiratiebijeenkomst “Taal op de werkvloer” georganiseerd. In Nederland hebben 2.5 miljoen mensen moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Meer dan de helft van de laaggeletterden heeft een baan. Deze inspiratiebijeenkomst is georganiseerd om het belang voor aandacht voor taal op de werkvloer op de agenda te zetten bij werkgevers. Zeventien geïnteresseerde werkgevers uit de regio Amersfoort waren bij de bijeenkomst digitaal aanwezig.

De inspiratiebijeenkomst stond in het teken van het delen van goede voorbeelden uit de praktijk. Afmors en Bieze Food Group gaven een kijkje in de keuken. Wethouder Cees van Eijk interviewde zowel de werknemers die het taalaanbod volgden als de werkgevers die taal op de werkvloer organiseerden.

Wat resulteerde in een aantal concrete tips voor werkgevers:

  • maak het niet te moeilijk
  • start gewoon
  • hou het laagdrempelig
  • maak lage taalvaardigheid bespreekbaar
  • haal de spanning weg
  • kies de vorm van onderwijs die bij je past

Er is een divers pallet aan mogelijkheden als het gaat om taalaanbod op de werkvloer. Stichting Lezen en Schrijven, NL Training en Danner gaven een inkijkje in het de verschillende vormen van taalaanbod en de in het proces om tot een passend aanbod te komen.

Handvatten voor de eerste stap

De bijeenkomst eindigde met het bieden van handvatten voor het zetten van de eerste stap. Het Leerwerkloket regio Amersfoort kan werkgevers ondersteunen met het verkennen van de vraag en het vinden van een passend aanbod. Daarnaast denkt het Leerwerkloket ook graag mee in manieren om het aanbod te financieren. Tel mee met Taal biedt jaarlijks subsidie voor activiteiten die zijn gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Tenslotte biedt de regio Amersfoort aanjaaggelden ter beschikking voor werkgevers die dit jaar willen starten met taal op de werkvloer. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Eijsink en Erik de Graaf.