Direct naar content

Vanaf 1 januari 2020 geldt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Door de nieuwe wet veranderen de regels rond arbeidscontracten en ontslag. Dit heeft gevolgen voor werkgevers en werknemers. Het doel van de WAB is om verschillen tussen vaste en flexibele arbeidsovereenkomsten kleiner te maken. En om het aantrekkelijker te maken om werknemers een vaste arbeidsovereenkomst aan te bieden.

Hieronder een overzicht van de regels die veranderen door de WAB:

2 soorten WW-premie

Je betaalt een lage WW-premie voor werknemers met een vaste arbeidsovereenkomst en een hoge WW-premie voor werknemers met een flexibele arbeidsovereenkomst. Dit heet WW premiedifferentiatie. Het wordt hiermee voor werkgevers aantrekkelijker om werknemers een vast contract te geven.

Nieuwe ontslaggrond

Er komt een nieuwe ontslaggrond bij: de cumulatiegrond. Ontslag wordt ook mogelijk wanneer omstandigheden uit de verschillende ontslaggronden die via de kantonrechter lopen samen een redelijke grond voor ontslag opleveren.

Transitievergoeding vanaf de eerste werkdag

Een werknemer heeft vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding bij ontslag.

Ketenregeling arbeidsovereenkomsten

Je kunt 3 tijdelijke contracten met een werknemer aangaan in maximaal 3 jaar. Het volgende contract is dan automatisch een vast contract.

Rechtspositie payrollwerknemer

Ga je een payrollovereenkomst aan met een werknemer? Dan krijgt deze werknemer minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden en rechtspositie als werknemers die in dienst zijn bij hetzelfde bedrijf.

Meer zekerheid voor oproepkrachten

Je moet oproepkrachten minstens 4 dagen van tevoren oproepen voor werk. Als je als werkgever een oproep binnen 4 dagen afzegt, heeft de oproepwerknemer recht op loon over de uren waarop hij was opgeroepen. Na 12 maanden moeten werkgevers aan oproepkrachten een vaste arbeidsomvang aanbieden.

Contact

Wil je meer informatie of persoonlijk gesprek? Neem dan contact op met Marco Boersma, Adviseur Financiële Regelingen via 06 -114 69 017 of marco.boersma@uwv.nl. Meer informatie over de WAB is ook te vinden op Rijksoverheid.nl.

Contact