Direct naar content
23.11.2021

In de technieklokalen van het MBO Amersfoort en ROC Midden Nederland zijn de afgelopen weken niet alleen leerlingen aan het werk geweest. Beide opleiders openden hun lokalen in november 2 dagen voor een groep werkzoekenden vanuit het WerkgeversServicepunt (WSP) en Leerwerkloket regio Amersfoort. Het WSP en Leerwerkloket zijn samen met het MBO en ROC in Amersfoort het voorschakeltraject Techniek en Bouw begonnen. Binnen dit project laten zij mensen kennis maken met de techniek. Het traject is voor alle mensen die niet direct in een BBL-opleiding kunnen starten omdat hun taalniveau bijvoorbeeld onvoldoende is.

Waarom dit voorschakeltraject?

In de bouw en techniek is de vraag naar medewerkers heel groot. Tegelijkertijd heeft het WSP kandidaten die graag in de bouw of techniek aan de slag willen, maar nog niet voldoende kennis hebben van de Nederlandse taal. Binnen dit traject kunnen de kandidaten kennis maken met de sector met als doel: een passende betaalde baan in de bouw of techniek.

Zelf aan de slag

Bij de start van het project is een taal en niveau scan afgenomen bij de kandidaten. Daarbij zijn ze ook 4 dagen echt aan de slag gegaan. Bij het MBO Amersfoort maakten zij kennis met auto- en fietstechniek, logistiek, bouw en schilderen. En niet alleen door de informatie te horen. Ze staken zelf de handen uit te mouwen door onder andere tegels te zetten.

Bij het ROC Midden Nederland doken ze het constructielokaal in. Ze maakten kennis met de elektrotechniek, constructie en installatie. Ze maakten onder meer een stoffer en blik.

De kandidaten hebben de dagen als heel leuk ervaren. Ze zijn goed ontvangen en hebben een goed beeld gekregen van de sector. Na een evaluatie met de kandidaten is  een leer-werk plan gemaakt, speciaal op maat gemaakt voor de kandidaat met als doel: een betaalde baan.

Na de kennismaking gaan ze allemaal een vervolgopleiding doen in de elektra, installatietechniek of om aan de slag te gaan als stukadoor.

Perspectief op Werk

Het Voorschakeltraject is onderdeel van Perspectief op Werk. Binnen Perspectief op Werk werken overheidsinstellingen, werkgeversorganisaties en onderwijsinstellingen gerichter samen om de matching in de arbeidsmarktregio’s te verbeteren en om ervoor te zorgen dat meer mensen kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt.