Direct naar content

Bent u ondernemer/zzp’er, werknemer of werkzoekende en heeft u financiële problemen door de coronamaatregelen? En kunt u daardoor noodzakelijk kosten zoals woonkosten niet meer betalen? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u misschien helpen. De TONK geldt voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021. U vraagt TONK aan via de website van de gemeente waar u woont.

U kunt deze ondersteuning aanvragen als u door de coronacrisis in financiële problemen bent gekomen en als gevolg daarvan uw vaste woonlasten niet meer kunt betalen. Het kan gaan om een tegemoetkoming voor kosten van hypotheekrente, huur, elektriciteit, gas, licht en water.

Voorwaarden TONK

De TONK-uitkering moet bij de eigen gemeente worden aangevraagd. Die controleert of een huishouden onvoldoende draagkracht heeft. Dit betekent dat de gemeente kijkt naar welk deel van de woonkosten u zelf nog kunt betalen. De gemeente mag daarbij zelf bepalen hoeveel vermogen u maximaal mag hebben. Ook mag de bepalen hoeveel vermogen u maximaal mag hebben. Ook kan de gemeente zelf aanvullende voorwaarden vaststellen.

Aanvragen TONK Amersfoort en Leusden

Vanaf 17 maart kunnen inwoners van Amersfoort en Leusden een TONK een aanvraag doen via het formulier op de website van de gemeente Amersfoort. U kunt de regeling met terugwerkende kracht aanvragen. Vraagt u TONK bijvoorbeeld in maart 2021 aan? Dan kan hij ingaan op 1 januari 2021.

Er gelden een aantal voorwaarden:

  • U heeft vanwege de coronacrisis te maken met een flinke terugval van uw inkomen van minimaal 25% tussen januari 2020 en heden;
  • U kunt geen gebruik maken van andere regelingen;
  • U heeft onvoldoende eigen geldmiddelen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die er zijn? Kijk op de website van de gemeente Amersfoort, www.amersfoort.nl/tonk. Hier vind u ook het aanmeldformulier. Na het invullen, neemt de gemeente contact op.

Aanvragen TONK Nijkerk

Om de TONK-uitkering in Nijkerk aan te vragen kunt u het aanvraagformulier op de website downloaden en volledig invullen en ondertekenen. U kunt ook mailen naar TONK@nijkerk.eu of bellen naar 14 033 en om te vragen of de gemeente een aanvraagformulier naar u opstuurt.

Aanvragen TONK Baarn, Bunschoten in Soest

Om de TONK-uitkering in Baarn, Bunschoten en Soest aan te vragen, kunt u het aanvraagformulier op de website downloaden en samen met de gevraagde bewijsstukken inleveren of opsturen aan Uitvoeringsorganisatie BBS.

Aanvragen Woudenberg

Inwoners van de gemeente Woudenberg kunnen de TONK aanvragen bij de Kleine Schans.