De uitbraak van het coronavirus en de intelligente lockdown die het kabinet in reactie daarop heeft ingesteld, bezorgen de economie flinke schade. Een terugval in en verandering van werkgelegenheid is onvermijdelijk, ondanks de vele steunmaatregelen die de overheid heeft genomen. De mate waarin de werkgelegenheid wordt geraakt verschilt sterk per arbeidsmarktregio. Dit blijkt uit cijfers die het UWV op 4 juni bekend heeft gemaakt.

Amersfoortse werkgelegenheid

Amersfoort behoort tot de regio’s met de minst zwaar getroffen werkgelegenheid. Dit komt door de Amersfoortse werkgelegenheidsstructuur die zich kenmerkt door een sterk aanwezige collectieve sector en zakelijke dienstverlening. Sectoren als luchtvaart, sierteelt, horeca en cultuur, sport & recreatie zijn er minder sterk aanwezig. Hierdoor werken in Amersfoort relatief minder mensen in een zwaar getroffen sector dan in de meeste andere regio’s.

Maar ook de Amersfoortse werkgelegenheid wordt getroffen door het coronavirus. In Amersfoort werkt 27% van alle werknemers in een sector die te maken heeft met (zeer) grote krimp van werkgelegenheid. Dit betreft in totaal 39.500 werknemers.

Aan de andere kant werkt 48% van de werknemers in een sector die nog relatief weinig last heeft van het coronavirus. Een kwart (25%) van de werknemers in Amersfoort in een sector waarin de werkgelegenheid groeit. Ter vergelijking: in Nederland werkt 32% in een sector met grote tot zeer grote krimp in werkgelegenheid, werkt 45% in een sector waarin de gevolgen voor de werkgelegenheid beperkt zijn en werkt 23% in een sector met groeiende werkgelegenheid.

Zeer grote krimp in uitzendbranche en horeca

In Amersfoort werken 22.200 werknemers in de zwaarst getroffen sectoren. Dat is 15% van alle werknemers in de regio. Van de sectoren met een zeer grote krimp van de werkgelegenheid is de uitzendsector in Amersfoort veruit de grootste sector. Maar ook de horeca heeft te maken met een zeer groot verlies aan werkgelegenheid. Onder hen zijn relatief veel mensen met een flexibel contract, die het grootste risico lopen op minder of helemaal geen werk.

Bekijk de gedetailleerde cijfers in het document Coronacrisis: impact op de werkgelegenheid in Amersfoort.

Regionale verschillen

UWV verwacht dat Groot Amsterdam, Zuidoost Brabant, Noord- en Midden-Limburg hard geraakt worden en dat Groningen, Rijk van Nijmegen en Zuid-Holland Centraal tot de minst getroffen regio’s behoren door de Coronacrisis. Dit komt doordat een aantal sterk getroffen sectoren zoals horeca, cultuur en metaal & technologische industrie geconcentreerd zijn in een aantal regio’s.

Bekijk de uitgebreide cijfers in het document Coronacrisis: regionale verschillen in impact op werkgelegenheid.